Ik maakte vanmorgen ‘zoete socca’, het is een recept van Joke Boon uit haar prachtige kookboek ‘Koken met Kleur’, waar ik nog veel uit wil maken.
Van oorsprong is socca een hartige snack uit Zuid Frankrijk. Joke bedacht er deze zoete variant op. Je kunt het eten als ontbijt, tussendoor bij de koffie of als dessert.
Ik at het als ontbijt
Hier is Joke te zien in koffietijd, waar ze het bereiden van deze zoete socca demonstreert, ze heeft enorme keelpijn door een heftige keelontsteking maar er is niks van te merken.
Omdat ik het gisteren tegen middernacht heb gekookt, kon ik het niet meer laten opstijven in de koelkast. Het bleek vanmorgen dat dat opstijven echt wel moet, ze waren bij mij niet stevig genoeg.
Het deed in ieder geval niks af aan de smaak.
Je hebt nodig voor 2 personen:
1 dl melk (ik gebruikte sojamelk)
250 ml water
40 g rozijnen
40 g abrikozen in stukjes
15 g suiker
75 g kikkererwten (natuurvoedingswinkel of Marrokaanse supermarkt)
roomboter om in te bakken
1 vel bakpapier
eventueel poedersuiker
bereiding: pak een lage vorm van een liter of als je een kleinere vorm hebt van een halve liter is natuurlijk helemaal top voor twee personen.
Anders knip en vouw je het bakpapier zo, dat het een halve vorm wordt (zie foto)
Maak je de socca voor vier personen, bekleed dan de hele vorm met bakpapier.
Meng het kikkererwtenmeel met de rozijnen, de suiker en de abrikoos-stukjes in een pannetje en schenk beetje bij beetje het water met de melk erbij en roer tot een gladde pap. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat het zo’n 8 minuten koken, tot het dik wordt. Doe over in de met bakpapier beklede vorm en strijk glad. Laat afkoelen en zet minimaal een uur in de koelkast om op te stijven. Haal de koek uit de vorm en snijd in reepjes. Bak ze in vier à vijf minuten krokant in de boter. Serveer vooral met poedersuiker