Zoete aardappelsoep met madeira en avocado topping

Zoete aardappelsoep met madeira en avocado

Deze zoete aardappelsoep met madeira en avocado-topping is werkelijk fantastisch. De madeira in de soep maakt het echt af.
De topping maak je van rivierkreeftjes, limoensap, avocado, mayonaise en een beetje sambal en dille.
De combinatie van de koude topping en de warme soep lijkt wat gek maar is heerlijk.
Ik maakte deze soep met topping naar een idee van dit recept, maar heb er mijn eigen draai aan gegeven.
Je kunt de soep ver van tevoren bereiden, als je wilt een dag eerder. De topping kan vanwege het bruin worden van de avocado niet eerder dan twee uur van tevoren worden bereid.
Voor meer recepten met soep kun je hier terecht.

nodig voor 2 personen:
voor de zoete aardappelsoep:
2 el olijfolie
500 g zoete aardappel geschild in blokjes
1 kleine ui gesnipperd
500 ml visbouillon van tablet
1 dl kook- of slagroom
5 el madeira (ik doe gewoon een scheutje)
1/4 tl chilipoeder

voor de topping:
1 avocado, nét rijp
50 g rivierkreeftjes
1/2 tl sambal oelek
2 el fijn gehakte dille (of 1 tl gedroogde dille)
1 à 2 el limoensap
1 tl mayonaise

bereiding soep: fruit de ui in de olie gedurende vijf minuten. Doe er de zoete aardappelblokjes bij en fruit het geheel nog vijf minuten. Doe er wat chilipoeder op en blus af met de madeira. Voeg er de visbouillon aan toe en de room en laat dit twintig minuten op laag vuur gaar worden met deksel op de pan. Daarna mooi glad pureren. De soep mag nog ietsje lobbig blijven maar het moet wel schenkbaar zijn. Wanneer de soep te dik is kun je er wat water aan toe voegen.

bereiding topping: snijd de rivierkreeftjes heel fijn en doe over in een kommetje. Snijd de avocado overdwars door en verwijder de pit met een lepel. Schep het vruchtvlees eruit met een lepel en snijd de helften in mooie kleine blokjes. Doe deze bij de rivierkreeftjes in kommetje. Roer er de sambal, limoensap, dille en mayonaise door en zet overdekt weg tot gebruik.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.