Kippenbouten in Italiaanse rode wijnsaus met bleekselderij

Dit gerecht heb ik afgelopen zomer een paar keer gegeten, is zo geweldig lekker. Dit weekend komt het weer op tafel, daar hoeft het geen zomer voor te zijn.

nodig voor 4 personen
olijfolie en boter
4 kippenbouten
400 ml. rode wijn
8 tenen knoflook
2 grote ui
4 stengels bleekselderij
1/2 blikje ansjovis
pittige groene olijven
1 rode peper zonder zaadjes
bloem
1 Tomatenblokjes
1 pakje tomatenpassata (500 ml)
8 blaadjes verse salie
4 takken verse rozemarijn
1 citroen
300 gram spaghetti
1/2 blokje bouillonpoeder

Bereiding
De kip is het lekkerst als je hem een dag eerder al marineert.
Leg de kippenbouten in een ovenschaal en voeg daaraan 4 gekneusde knoflooktenen, de rode wijn, een halve gesnipperde ui, 4 takjes rozemarijn (alleen de kleine blaadjes) en een paar blaadjes salie toe.
Schep een paar keer om en zet afgedekt in de koelkast. Na een aantal uren de kippenbouten even omdraaien.

Verdere bereiding (of eventueel een aantal uren) later:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Neem de kippenbouten uit de marinade en haal ze door de bloem (de marinade wel bewaren).
Verhit in een (gietijzeren) pan een scheutje olijfolie en een klontje boter.
Bak de kippenbouten aan beide kanten mooi bruin en knapperig en leg dan opzij.
Zet het vuur wat lager en fruit een gesnipperde ui, 4 tenen geperste knoflook, 1 rood pepertje in ringen, de klein gesneden bleekselderij en de fijngesneden ansjovis.
Snijd ondertussen vier schijfjes van ongeveer een halve cm. dik van de citroen af. Deze schijfjes snijd je vervolgens met schil en al in kleine blokjes.
Fruit de citroen (zowel schil als vruchtvlees) nog even mee.
Voeg dan de wijnmarinade, de tomatenblokjes, een pakje tomatenpassata, eventueel wat heet water, het halve (kippen)bouillonpoeder en versgemalen peper.

Laat de saus op middelhoog vuur een aantal minuten inkoken en voeg tenslotte de olijven toe.
Doe de saus, nog een paar blaadjes salie en een takje rozemarijn in een ovenschaal en leg dan je kippenbouten in de saus met het vel naar boven. Als het goed is staan je kippenbouten niet helemaal onder en dat is precies goed. Als ze een beetje boven de saus uitsteken wordt het vel lekker knapperig in de oven.
Schuif de ovenschaal in de oven en laat in ongeveer een uur gaar worden.
Zet na ongeveer 45 minuten een pan water op het vuur en breng aan de kook.
Kook de spaghetti in ongeveer 10 minuten gaar en giet dan af.
Schep de kippenbouten uit de saus en leg vast op een bord.
Verhit een (hapjes)pan op hoog vuur, voeg daaraan de saus en de spaghetti toe. Is je saus te dik geworden in de oven dan kun je hem eventueel nog iets aanlengen met wat water of tomatenpassata, laat een minuut of 2 even met elkaar doorwarmen en schep de pasta dan bij de kippenbouten op het bord.
Maak af met wat verse parmezaan!
Deze Italiaanse stoofkip met spaghetti is echt heel erg lekker en gaat nog vaak bij ons op tafel verschijnen

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.