Zoete aardappelsoep met crème fraiche en krokante zoete aardappelchips

Deze zoete aardappelsoep maak ik regelmatig, en valt altijd goed in de smaak, heerlijk na een lange winterwandeling, zomaar omdat je er zin in hebt of als voorafje bij een etentje.
Je kunt de zoete aardappels ook gerust vervangen door pompoen.

voor 4 personen:
2 el olijfolie
800 gram zoete aardappels in kleine stukken
2 grote rode puntpaprika’s gesneden
2 gehakte tenen knoflook
1 gesnipperde ui
750 ml kippen- of kruidenbouillon
1/2 limoen, het sap
2 el crème fraiche
gemalen peper en zeezout

topping:
1 rode puntpaprika fijn gehakt
Peterselie fijn gehakt
1/2 dl room

voor de zoete aardappelchips
2 langwerpige zoete aardappels
olijfolie
beetje zeezout

bereiding: fruit de zoete aardappels, paprika, ui en knoflook in een kleine braadpan gedurende vijf minuten. Voeg er de kippenbouillon aan toe en laat twintig minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer, en voeg er de crème fraiche aan toe. Wanneer je de soep te dik vind, doe er dan wat heet water bij. Breng op smaak met limoensap, peper en eventueel zeezout.
Meng de gehakte peterselie en rode paprika voor de topping door elkaar en serveer in de soep, samen met een streepje room

Zoete aardappelchips: maak dunne plakjes van de zoete aardappels op een mandoline en spreid ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
Stip ze aan door middel van een keukenkwastje met wat olijfolie en bestrooi met ietsje zout. Bak in een oven van 160 graden gedurende 30 minuten. De chips blijven niet zo heel lang knapperig, het is zaak ze binnen twee uur op te eten.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.