Ik ben zo ongeveer verslaafd geraakt aan wasabinootjes, zodra we Aziatisch eten gaat er wasabikruim overheen. Uiteraard kwam de zalm op een grote berg roergebakken groenten met heerlijke Oosterse saus van eigen hand.
Nodig voor twee personen:
voor het teriyakisausje:
flinke scheut sojasaus
sap van 1/4 limoen
1/2 el honing
1 tl sambal badjak
1 teen knoflook geperst
2 cm verse gember geraspt
voor de zalm:
2 moten zalm
2 el van bovenstaand sausje als marinade
2 el olijfolie
voor de roergebakken groenten:
2 el olijfolie
1 rode ui in halve ringen
1 teen knoflook geperst
1/2 rode peper zonder zaadjes gehakt
400 g broccoli in kleine roosjes en blokjes
1/2 rode paprika in grove stukken
1/2 gele paprika in grove stukken
150 g sugarsnaps ontdraad
1/2 bakje wakamé
voor de noodles:
120 g sobanoodles
1/2 el sesamolie
wasabinootjes naar smaak grof gestampt in vijzel
! verwarm de borden voor op 80 graden on de oven
bereiding: klop een sausje van bovenstaande ingrediënten. Lepel er twee eetlepels van over de zalm en laat even intrekken afgedekt in koelkast. Kook vast water voor de noodles. Roerbak de groenten (behalve de wakamé)op hoog vuur in een anti-aanbakpan gedurende tien minuten. Doe het vuur uit en verdeel er 3/4 van de wakamé door. Doe er de rest van het sausje erbij en warm nog even door. Intussen bak je de zalm vier minuten op half hoog vuur per kant.
Kook de noodles in 21/2 minuut beetgaar (4 minuten zoals op de verpakking staat is echt te lang, de noodles gaan dan plakken. Giet de noodles af in een vergiet en stort terug in de pan. Roer er de sesamolie door en verdeel de noodles over de borden. Serveer er de groenten naast met de zalm er boven op. Verdeel er de gehakte wasabinootjes over, en de rest van de wakamé over de zalm.