Worteltaart met een frosting van mascarpone, Griekse yoghurt, honing en kaneel

 

Ik maakte deze worteltaart voor het eerst op een Vegatopia-bijeenkomst bij mij thuis vorig jaar februari. Sindsdien is deze taart nog regelmatig een dankbare lekkernij, zowel in de winter als zomers.
De frosting heb ik gemaakt van mascarpone, Griekse yoghurt, honing en kaneel.
De taart heeft een laag vetgehalte maar smaakt toch heel smeuïg.

Je hebt nodig voor een springvorm van 24/ 26 á 1 cm (10 tot 12 stukken)

4 eieren (4 eidooiers en 4 eiwitten apart)
2 grote bananen
4 el kwark
50 gram kokosolie met kokossmaak
400 gram wortel grof geraspt
200 gram speltbloem
100 gram amandelmeel
l
75 gram rietsuiker
2 tl kaneel
2 tl bakpoeder
100 gram pecannoten grof gehakt
150 g dadels fijngehakt
Springvorm van 24 cm voor 10/ 12 stukken
1 vel bakpapier

frosting;
200 gram mascarpone
4 el honing
3 tl kaneel
4 grote el Griekse yoghurt

garnering: grof geraspte wortel

Bereiding: Klop de eiwitten stijf met vetvrije gardes in een vetvrije metalen kom en zet koud weg voor gebruik. (Wel binnen een paar minuten gebruiken, je wilt niet dat de eiwitten vloeibaar worden)
Pureer met een staafmixer de bananen samen met de kwark en de kokosolie tot een homogene massa.
Zeef er de speltbloem en amandelmeel boven en doe er ook de kaneel, rietsuiker, gehakte pecannoten en de gehakte dadels bij en spatel er doorheen.
Spatel op het laatst de stijfgeklopte eiwitten door het beslag.
Klem het stuk bakpapier tossen de rand en de bodem van de springvorm en vet in met boter of kokosolie.
Doe er het beslag in en strijk glad. Bak de taart in een oven van 175 graden in 60/ 75 minuten gaar.
Steek er een houten prikker in na een uur om te kijken of deze er droog weer uit komt. Zo niet, plaats hem dan nog even een kwartiertje terug in de oven.

Frosting: klop de Griekse yoghurt met de mascarpone, honing en kaneel door elkaar. Verdeel vlak voor het serveren over de afgekoelde taart. Garneer met de grof geraspte wortel.

5 Comments

  1. Hij leek mij ook lekker maar ook ik zie de rest van het recept niet.

    • Hoi Marianne, klopt, dank je wel, slordig van me zeg !! ik ben bij het aanpassen van het recept de bereiding van de frosting nog vergeten. Het is nu compleet. Groetjes Hedwig

  2. Hoi Ilene,
    Ik had je erover een mail gestuurd, en heb hem inmiddels aangepast. Bedankt dat je me erop hebt geattendeerd. Je kunt nu met de taart aan de slag ;-))
    Laat je me even weten hoe hij je is bevallen wanneer je hem gemaakt hebt?
    Groetjes Hedwig

    • Hoi Ilene, Ik was alsnog de bereiding van de frosting vergeten, ik weet niet wat ik heb met dit recept ;-)) Maar nu is het he-le-maal in orde. groetjes Hedwig

  3. Hallo Hedwig,
    Allereerst mijn complimenten voor je site! Ik kom hem vandaag voor het eerst tegen en ben erg enthousiast! Wat een leuke, mooie en lekkere recepten! Natuurlijk heb ik nog niet alles bekeken, maar dat ga ik zeker nog doen!
    Ik heb zelf ook een website, maar die is hopeloos gedateerd en heeft veel werk nodig, waar ik nog geen tijd voor heb gevonden. Maar dit terzijde!
    De worteltaart met een frosting van mascarpone en griekse yoghurt etc. lijkt mij ook al héérlijk, maar ik mis de bereiding ervan. Kan dat kloppen?
    Ik hoor het graag!
    Vriendelijke groet van
    Ilene

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.