Ik had nog aardappelpuree over van twee dagen terug, en besloot een vegetarische Cottage Pie te maken van onder andere broccoli, pompoen, wortel en ui. Ik maakte er een groentenragôut van, waar ik limabonen door schepte. Het resultaat is heel erg lekker, met dat knapperige korstje aan de bovenkant.
nodig voor ruim 2 personen (ik heb eigenlijk altijd teveel)
1 sjalot gesnipperd
1/2 broccoli steel in stukjes en roosjes
250 g pompoen in blokjes
1/2 rode paprika in stukjes
250 g wortel in stukjes
25 g grasroomboter
25 g bloem
2 dl water
1/2 bouillontablet (indien voor een liter, anders hele tablet)
1 laurierblaadje vers of gedroogd
200 g limabonen van blik
voor de aardappelpuree:
500 g bildstar aardappels geschild in vieren)
hete melk
40 g roomboter (20 g voor op de schotel)
paneermeel (zelfgemaakt)
75 g geraspte belegen kaas (30+)
8 blaadjes salie
bereiding groenten: fruit de ui en gehakte salie in de roomboter in een kleine braadpan gedurende een paar minuten op zacht vuur. Doe er de rest van de groenten bij en bak op hoog vuur om vijf minuten. Doe er de bloem bij en bak deze mee gedurende twee minuten. Doe er dan in een keer 2 dl koud water bij, verkruimel er het halve bouillonblokje boven en roer tot gebonden ragout. Doe er het laurierblaadje bij, en laat op een spaarbrander met deksel op de pan nog tien minuten zachtjes stoven.
De aardappelpuree: Zet de aardappels op en kook in 25 minuten gaar.
Maak nu de aardappelpuree; stamp de aardappels fijn met een pureestamper met de hete melk en de boter. Doe er zout, peper en nootmuskaat naar smaak bij en mix met een mixer één minuut zodat de puree luchtig wordt. Niet langer, anders wordt de puree stopverf. Nooit met een staafmixer mixen, verboden !!. Dan wordt het een taaie stopverfpuree.
bereiding ovenschotel: schep eerst de groentenragout in een ovenschaal, verdeel daar de aardappelpuree over. Verdeel er de kaas en paneermeel over, de blaadjes salie en vlokjes boter.
Zet de Cottage Pie een half uur in een oven van 200 graden