Wortelsoep van Joke Boon uit ‘Smaakvol en gezond met al je zintuigen’

Vorige week was ik gezellig een dagje bij Joke Boon.
Ik leerde haar kennen omdat ze naast het schrijven van prachtige (kook)boeken, ook als gastredacteur bij Vegatopia aangesloten is. Joke lijdt sinds haar vierde aan anosmie, waardoor ze niet kan ruiken of proeven.
Ze heeft hierover in 2009 een boek geschreven ‘Het mysterie van de reuk’ waarna in 2010 nog een boek volgde ‘Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen’
Joke kan als geen ander kruiden-melanges samenstellen en toepassen, beter dan menigeen durf ik hier te beweren.
Beethoven schreef ook zijn mooiste muziekwerken toen hij doof was, .
Ze kan dan wel niet ruiken en proeven, maar ondergaat wel prikkelsensaties bij het gebruik van bepaalde kruiden en bv gember. Want eten is veel meer dan de smaak alleen. Het is ook de kleur, de structuur en het gebruik van verschillende structuren naast elkaar, de prikkeling die het in je mond geeft, en natuurlijk de manier waarop het gepresenteerd wordt.
Door veel te gaan lezen in kookboeken ging er een wereld voor haar open.
Ze heeft inmiddels een aantal kookboeken op haar naam staan zoals ‘Bonen’, en ‘Koken met Kleur’ en heeft inmiddels haar nieuwste kookboek afgerond ‘De ‘Vega-optie’  welke eind mei in de winkel ligt, een boek vol vega-keuzes voor vegetariërs of flexitariers om de keus ‘wat eten we vandaag’ wat makkelijker te maken.
Ik ben erg blij dat ik Joke heb leren kennen, we delen onder andere de passie voor lekker en (diervriendelijk)eten .
Ze gaf me het recept van de wortelsoep die ze voor me heeft gemaakt. Onderstaande wortelsoep (dit is overigens een vegetarische optie, in haar boek gebruikt ze gerookte kipfilet in plaats van seroendeng) komt uit haar eerste kookboek ‘Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen’
Ze maakte er een heerlijke smoothie bij.

je hebt nodig voor twee personen:
2 sjalotten
olijfolie
1 kleine aardappel, in kleine blokjes (of zoete aardappel)
1 flinke tl geraspte gemberwortel
1/2 tl gemalen koriander of ketoembar
1/2 tl komijn of djintan
400 g winterwortel, geschild in dunne plakjes
1 groentebouillontablet
100 ml dikke kokosmelk
2 el fijngesneden peterselie
vers gemalen peper
4 el seroendeng
groen van 1 lente-ui in ringetjes

bereiding: bak sjalotjes glazig in wat olie, voeg aardappel, gember, koriander en komijn toe en bak zachtjes mee. Doe er de gesneden winterwortel bij en bak al omscheppend gedurende twee minuten. Voeg zoveel water toe dat alles onder staat en laat een halfuurtje zachtjes koken. Pureer de soep en voeg de bouillontabletten toe. De soep moet dik gebonden zijn, doe er eventueel wat water bij, breng aan de kook en laat de bouillon helemaal oplossen. Voeg de kokosmelk toe en de peterselie en maak af met vers gemalen peper.
Schep de soep in diepe borden en verdeel er de seroendeng en ringetjes lente-ui over.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.