Deze witlofsalade maakte ik bij deze kaasschnitsel, geroosterde aardappeltjes uit de oven met rozemarijn en tijm. Daarbij serveerde ik mayonaise met verse dille en bieslook met wat citroenrasp. Over de geraspte citroen door de mayo was manlief niet erg te spreken, maar ik vond het erg lekker.
Van alledrie de gerechten geef ik hieronder het recept
Voor deze witlofsalade met geroosterde aardappeltjes, heb je nodig, voor twee personen:
voor de witlof:
11/2 stronk witlof
1/2 rode ui
2 volle el mayonaise
3 el gele of bruine rozijnen
1/2 Elstar appeltje
1 el citroensap
snufje zout en kleine draai peper
2 el verse bieslook
voor de geroosterde aardappels:
500 g iets kruimige aardappels of krieltjes
2 takjes rozemarijn
2 takjes verse tijm
zeezout
2 el milde olijfolie
1 vel bakpapier
voor de mayonaise:
4 el mayonaise
2 el verse dille gehakt
2 el verse bieslook geknipt
1/2 tl citroenrasp
vers gemalen peper
bereiding witlof: snipper de halve rode ui klein en doe in een (glazen)kom. Snijd de halve appel in piepkleine blokjes en voeg bij de ui.
Doe er de mayonaise bij, de kruiden, rozijnen, het zout, iets gemalen peper en het citroensap. Roer het geheel tot saus.
Was de witlof, snijd deze in reepjes en schep door de saus.
bereiding geroosterde aardappeltjes: snijd eventueel rare plekken of uitgroeiende spruiten weg. Snijd de aardappels overdwars in vier parten. Krieltjes snijd je over de lengte door.
Verwarm de oven voor op 200 graden (die van ons moet op 225 graden)
Rits de naaldjes van de takjes, en hak deze fijn. Pluk de verse tijm.
Doe de kruiden samen met de parten aardappels in een metalen kom, maal er wat zeezout boven, en voeg er de milde olijfolie aan toe.
Schud ze om tot alle partjes bedekt zijn met olie, zout en kruiden.
Verdeel de parten aardappel over de, met bakpapier beklede bakplaat, en bak in een voorverwarmde oven van 200 graden (onze oven moet op 225 graden) in een half uur mooi licht tot goudbruin.
bereiding mayonaise: roer alle ingrediënten door elkaar en serveer bij de aardappeltjes