Dit is het eerste recept van de heerlijke vegetarische gerechten die ik jullie heb beloofd. Het is een recept waarbij ik me heb laten inspireren door Ottolenghi uit ‘Simpel’ welke ik mijn eigen draai heb gegeven. En dit is het geworden, erg lekker en zeer voor herhaling vatbaar.
We hielden hier van over, zodat we er morgen nog een lunch mee hebben.
nodig voor 2 personen:
voor de geroosterde aubergine:
600 g aubergine in grote stukken
3 el olijfolie
peper en zout
1 geperste teen knoflook
1 vel bakpapier
voor de tomaten-bulgur:
150 g volkoren bulgur
2 el olijfolie
1 rode ui in halve ringen
1 teen knoflook
1 rode paprika in stukjes
1/2 tl piment
1/2 bakje ‘verspilmijnietjes’ tomatenpulp van lidl of blik tomatenblokjes van mutti (ah)
1/2 tl sambal
250 g wilde spinazie in repen (Turkse winkel)
2 el extra vergine olijfolie
voor de saus:
150 g Griekse yoghurt
scheutje karnemelk
2 el gehakte munt
peper en zout
garnering:
50 g geroosterde pijnboompitjes
gehakte munt
bereiding: hussel de aubergine-stukken door de olijfolie, knoflook en peper en zout in een kom en stort op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet voor drie kwartier in een oven van 200 graden.
Kook de bulgur gaar in tien minuten. Intussen maak je de tomatensaus, door de ui, knoflook, paprika en piment zachtjes te fruiten in de olijfolie gedurende vijf minuten. Voeg nu de tomatenpulp toe en bak mee, dan een eetlepel tomatenpuree, de sambal en wat heet water. Laat tien minuten zachtjes stoven. Giet de bulgur af en doe bij de tomatensaus. Roer er in gedeelten de repen wilde spinazie door en laat slinken.
Maak intussen de saus, roer de munt door de yoghurt, de karnemelk en peper en zout.
Verwarm vier borden in heet water, droog af, en schep er de tomaat/ spinazie-bulgur op. Verdeel er de geroosterde aubergine over en garneer met de saus en strooi er pijnboompitjes over en garneer met wat munt. Druppel er nog wat extra verdien olijfolie over.
Inspiratiebon: ‘Simpel’ van Ottolenghi