Manlief maakte verse lasagne met spinazie en ricotta. Ricotta is een frisse witte Italiaanse kaas. Je kunt de lasagne heel eenvoudig vegetarisch maken door de zalm weg te laten en daarvoor in de plaats gebakken paddestoelen te pakken. of extra kaas te raspen gecombineerd met geroosterde pijnboompitjes en gebakken paddestoelen. Beide opties geef ik in het recept:
Wil je de lasagne koolhydraatarm maken, vervang de lasagne dan door gebakken, in de lengte gesneden courgette of aubergines. Voor meer lasagne-recepten kijk hier.
nodig voor vier personen (vier grote eters of zes kleinere eters):
250 g verse lasagnebladen
olijfolie
600 g verse spinazie
1 rode ui gesnipperd
1 geperste teen knoflook
500 g ricotta
125 ml halfvolle melk
1/2 blokje bouillon (blokjes van 1/2 liter, gebruik anders 1/4 blokje)
250 g verse zalm zonder huid óf:
*75 g pijnboompitjes geroosterd
*250 g gemengde paddestoelen in plakjes gesneden
2 grote trostomaten in plakken of 4 kleinere
75 g belegen 30+kaas geraspt
bereiding: fruit de ui in de olijfolie samen met de knoflook in een grote anti-aanbakpan. Voeg er in gedeeltes de spinazie bij tot deze in zijn geheel is geslonken. Doe de spinazie over in vergiet om vocht te laten weglopen en snijd in het vergiet met een scherp mes kleiner. Doe terug in de pan en roer er de ricotta en melk toe en verbrokkel er het halve bouillonblokje boven.
Breng verder op smaak met peper.
Bak, indien je paddestoelen gebruikt in plaats van zalm, de paddestoelen in plakjes kort in wat olie.
Vet een ovenschaal in met olie of boter en verdeel wat van het ricottamengsel met spinazie over de bodem. Leg hier 3 verse lasagnebladen over. Daarover weer wat van het ricottamengsel, leg hierop de zalm in plakjes of de helft van de gebakken paddestoelen over met pijnboompitjes en wat extra geraspte kaas. Hierover weer drie lasagnebladen, daarop ricottamengsel met spinazie, daarop plakken tomaat, met de rest van de zalm of paddestoelen met pijnboompitjes en extra geraspte kaas. Daarna weer een laag lasagnevellen met de rest van het spinazie-ricottamengsel erop nog wat plakken tomaat met een laag geraspte belegen 30+kaas.
Zet de lasagne een half uurtje in een oven van 200 graden