Vegetarische gehaktschijf mandarijnenjus en rösti

Vegetarische gehaktschijf mandarijnenjus en rösti

Ik maakte deze vegetarische gehaktschijf met mandarijnenjus en rösti omdat het me samen met gestoofde prei een geweldige combinatie leek.
Het gehakt breng je lekker op smaak met verse kruiden en knoflook. De rösti maak je heel simpel van aardappel met wat peper en zout.
De prei kook je in wat water gaar, waarna je deze later nog even stooft met wat roomboter en iets azijn. Voor meer vegetarische burgers kun je hier terecht.

nodig voor 2 personen:
voor de prei:
500 g wit van prei (800 g inclusief donkergroen blad)
30 g roomboter
2 tl (kruiden)azijn
aromat (iets)

voor het gehakt:
200 g vegetarisch gehakt (check even of het al gezouten is)
1 teen knoflook geperst
2 el gehakte verse basilicum
2 el gehakte peterselie

voor de jus:
8 normaal formaat dadels of 4 medjool-dadels
2 mandarijnen gepeld
1 tl kaneel
1 dl kruidenbouillon

voor de rösti:
500 g kruimige aardappels (bevatten meer zetmeel)
zout en peper
optioneel: kleine bakring
2 el olijfolie

(voor)bereiding gehakt: kneed in een kom de ingrediënten voor het gehakt door elkaar en zet weg.
Snijd de gepelde mandarijnen eerst in schijven en verdeel ze daarna in kleine partjes. Snijd de dadels in kleine stukjes.

(voor)bereiding rösti: schil de aardappels en rasp ze op een grove rasp. Knijp met je handen het sap uit de aardappelrasp en doe in een kom. Voeg er zout en peper aan toe en roer door elkaar. Vorm er vier ballen van en druk ze plat eventueel met behulp van een bakring.

(voor)bereiding prei: snijd de prei overdwars door en spoel af onder de kraan. Snijd de prei in stukken en doe in een pan met een klein laagje water.

!! Verwarm twee borden voor in een oven van 80 graden

bereiding gestoofde prei: breng de prei met een bodem water aan de kook en laat tien minuten koken. Giet de prei af in een vergiet en stoof de prei nog even twee minuten in de boter, aromat en azijn.

bereiding gehakt: maak twee mooie ronde schijven van het gehakt en bak ze in de olie mooi bruin in vijf minuten. Doe er daarna de mandarijn- en dadenstukjes bij en bak deze twee minuten mee op matig heet vuur. Haal de gehaktschijven uit de pan en houd warm in aluminiumfolie. Voeg de kaneel en bouillon aan het mandarijnen/ dadelmengsel toe, en laat inkoken tot het gaat binden. Doe er de gehaktschijven weer bij en overgiet met de saus.

bereiding rösti: bak de vier rösti-schijven in de olie om en om mooi bruin in 5 minuten.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.