Asperges zijn eigenlijk het lekkerst wanneer je het gewoon simpel houdt. Daarom maak ik graag deze asperges met botersaus op simpele wijze met ham.

Asperges met botersaus op simpele wijze met ham en ei

Asperges zijn eigenlijk het lekkerst wanneer je het gewoon simpel houdt. Daarom maak ik graag deze asperges met botersaus op simpele wijze met ham. Ik vind persoonlijk geroosterde krieltjes er lekkerder bij dan gekookte. Het sausje wat ik erbij serveerde is niet moeilijk en bevat minder vet dan de Hollandaise-saus waar 250 g roomboter doorheen gaat, maar oh zo lekker is natuurlijk. Voor meer recepten met asperges kijk hier.

voor de geroosterde krieltjes:
600 g krieltjes in de schil doorgesneden.
2 el olijfolie
peper en zout
1 vel bakpapier

voor de asperges:
2 kilo witte asperges geschild en onderste 2 cm eraf (ik haal ze altijd bij de aspergeboer)
Of doe half om half groene asperges, deze hoeven niet geschild, wel onderste 2 cm eraf

voor het sausje:
25 g boter
25 g bloem
4 dl bouillon (groente of kip) 4 dl koud water met half bouillonblokje verkruimeld (bokje voor 1 liter 1/2, blokje voor 1/2 liter 1 blokje, goed kijken dus)
50 g roomboter in stukjes
4 takjes verse dille gehakt

erbij:
150 g biologische ham in blokjes
6 warme eieren hardgekookt

bereiding: hussel de doorgesneden krieltjes in een kom met de olijfolie, peper en zout. Verspreid ze over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven in 25 minuten bruin.
Intussen bereid je de asperges

asperges: kook water voor (als je het hebt een aspergepan) en kook de asperges gedurende 15 minuten.Groene asperges hoeven maar tien minuten te koken. Laat ze daarna nog vijf minuten in het hete water staan met het vuur uit. Giet af als je ze gaat genoeg vindt. Ze moeten nog wel bite hebben.

voor het sausje:
Weetje: “bij saus op basis van een roux, kun je koude vloeistof ineens toevoegen. Indien je het vloeistof toedient, scheutje voor scheutje in verband met ontstaan van klontjes in je saus”
Smelt de boter in een klein pannetje en doe er de bloem bij. Je maakt nu een roux, roer met een garde gedurende vijf minuten op laag vuur zodat de bloem kan garen. Doe er nu in een keer 4 dl koud water bij met het halve bouillonblokje en zet het vuur hoog. Roer met de garde goed door tot t langzaam begint te binden, pak er op t laatst een houten lepel bij om ook de roux langs de zijkanten mee te nemen.
Voeg er de gehakte dille aan toe, de boter en de blokjes ham.

serveer de asperges met de krieltjes, de blokjes ham, 3 halve hardgekookte ei-helften pp en de saus.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.