Dit menu heb ik geschreven voor Vegatopia met Valentijn
Crème van mascarpone en gemarineerde geroosterde kikkererwten en verse basilicum, met een topping van zoetzuur van biet, komkommer en geroosterde kikkererwten.
Vandaag beginnen we met de amuse. De geroosterde kikkererwten worden lekker pittig zoutig door het roosteren. Ze drogen erdoor uit waardoor de smaak ervan intenser wordt. Ik heb ze gecombineerd met mascarpone en verse basilicum wat een mooie smaak geeft in combinatie met het zoetzuur van biet en komkommer.
Voor 4 personen als amuse.
Voor de geroosterde kikkererwten:
300 g gekookte kikkererwten (uit blik of pot)
2 el limoensap
2 el vegetarische worcestersauce (Ekoplaza)
2 tenen knoflook
Verder nodig: 1 vel bakpapier
Voor de crème:
150 g van de geroosterde kikkererwten
160 g mascarpone
2 handen verse basilicumblaadjes
1 el limoensap
zout en peper naar smaak
1 à 2 el slagroom
Voor de topping:
100 g rode verse biet uit koelvak of zelfgestookt (liever geen vacuüm verpakte biet)
100 g komkommer met schil, zonder zaad
1 el appelazijn
2 tl honing
1 el limoensap
paar kleine blaadjes basilicum
Lees hier de beschrijving van de bereiding
Pastinaak-pompoensoep met een paddestoelentopping en crostini met camembert met blauw druiven en tijm
Deze hartverwarmende soep is hier thuis een blijvertje geworden, de inspiratiebron hiervoor was een halve overgebleven flespompoen op de fruitschaal, en een zak overgebleven pastinaken. De crostini met camembert en blauwe druiven doen het er goed bij. Deze soep is onderdeel van het valentijnsmenu, maar wanneer je wat meer crostini’s maakt, kun je hem ook als lunchgerecht serveren.
Voor vier personen
Voor de soep:
4 el olijfolie
1 witte ui
2 tenen knoflook
2 tl kurkuma
500 g pastinaak
500 g flespompoen (butternut)
9 dl groentebouillon
2 el crème fraiche
2 el limoensap
Voor de topping:
125 g gemengde paddenstoelen
1 el olijfolie
1 teen knoflook
zout en peper
4 el olijfolie
8 grote blaadjes salie
2 el slagroom
Voor de crostini:
4 sneetjes stokbrood
4 dikke plakken camembert (of geitenkaas)
12 kleine blauwe druifjes zonder pit
takje tijm
lees hier de beschrijving van de bereiding
Gekaramelliseerde witlof gegratineerd met roquefort en pistachenootjes met zoete-aardappelmuffins
gekaramelliseerde witlof met roquefort met pistachenootjes wilde ik qua kleur en qua smaak mooi laten samenkomen bij de rest. Met de zoete-aardappelmuffin is dat goed gelukt. Het gerecht ziet er kleurrijk uit op het bord en het is een erg lekkere combinatie.
Voor vier personen.
Voor de zoete-aardappelmuffins:
500 g zoete aardappels
1 teen knoflook
1 eidooier
2 el bloem
40 g harde Italiaanse kaas (Parmezaanse)
zout en peper
boter om in te vetten
Verder nodig: muffinvorm met kleine vormpjes
Voor de witlof:
4 mooie stronken witlof á 200 gram per stuk
25 g roomboter
2 el suiker
180 g roquefort (of andere blauwschimmelkaas)
100 g gepelde pistachenoten
zie hier de bereiding
Pakketje met camembert, tijm en studentenhaver, gegratineerd met honing en verse noten
Dit dessert is ingepakt in een krokante en smakelijke verpakking, Wees wel voorzichtig bij het eten, want de vulling van kaas, honing en noten is erg heet als het uit de oven komt.
Voor vier personen:
6 vellen fillodeeg
50 g roomboter
200 g camembert of zachte geitenkaas
120 g versgebrande noten met rozijnen en cranberry’s
honing in schenkflacon
zie hier de verdere beschrijving