Deze vegan polenta met geroosterde groenten is heerlijk romig. Maar je kunt er ook gerust een vegetarisch gerecht van maken door er in plaats van margarine en vegan kaas, roomboter en Parmezaanse kaas ? te gebruiken. De geroosterde groenten roer je na roostertijd door de tomatensaus. Voor meer recepten met polenta kun je hier terecht.
voor de geroosterde groenten:
2 aubergines in blokjes
1 gele paprika in stukken
1 oranje paprika in stukken
1 courgette in stukken
voor de tomatensaus:
3 el ijfolie
1 rode ui gesnipperd
3 tenen knoflook
2 el tomatenpuree
1 blik tomatenpulp Italiaanse
1 takje rozemarijn
2 takjes tijm
1/2 klein gedroogd ? pepertje
4 el verse oregano (blaadjes gescheurd) of 4 tl gedroogde
1/2 glas witte wijn
voor de polenta:
250 g polenta
1 liter water
50 g margarine (of roomboter)
150 g geraspte vegan kaas (of 150 g geraspte Parmezaanse kaas)
bereiding geroosterde groenten: spreid de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de groenten 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Maak intussen de tomatensaus:
bereiding tomatensaus: fruit de ui samen met de knoflook gedurende vijf minuten in een kleine braadpan de olijfolie. Voeg er de tomatenpuree aan toe en bak even mee. Voeg er de tomatenpulp aan toe verkruimel er het halve gedroogde pepertje boven en voeg er de verse kruiden (de tijm en rozemarijn in zijn geheel) aan toe. Doe er de wijn bij en wat water en laat de saus twintig minuten zachtjes pruttelen met deksel op de pan. Haal na de suddertijd de tijm en de rozemarijn uit de saus.
Wanneer de roostertijd om is van de geroosterde groenten, roer je deze door de tomatensaus.
bereiding polenta: de meeste polenta’s die je bij de supermarkt en toko’s kan kopen is een snelkookpolenta. Deze zijn binnen een kwartier klaar.
Breng 200 gram polenta met 8 dl water aan de kook en roer door met een garde.
Zodra de polenta kookt tien minuten zachtjes al roerend met een houten pollepel laten koken. Proef of de polenta gaar is, doe er dan de margarine of boter doorheen samen met de geraspte kaas. Roer goed door, en breng op smaak met peper en zout.
serveren: giet kokend water in twee diepe borden om voor te verwarmen. Giet het water eruit. Droog uit, en schep er de polenta in. Hierop schep je de geroosterde groenten in tomatensaus. Garneer met een takje verse oregano of rozemarijn