Vandaag maakte ik Tofupakora’s met rode-uienraita, een heerlijk en leuk gerechtje, lekker als lunch, als hapje bij de borrel. Ik serveer ze vanavond bij een kruidige couscous. Ze zijn overigens erg lekker!!
Het is alweer het laatste recept uit het ‘Vegatopiakookboek’. Ik hoop dat jullie er wat vegetarische inspiratie uit hebben kunnen halen.
Persoonlijke noot: ik gebruikte 375 gram tofu, wat ook het gewicht is van de verpakte tofu in de supermarkt, van de ingrediēnten gebruikte ik logischerwijs dan ook de helft meer. Ik gebruikte iets meer zout in de pakora’s.
Voor 9 stuks:
250 gram tofu
1 kleine rode ui (ca 50 g)
1/2 kleine, rode paprika (ca 50 g)
1 teen knoflook
7 g verse gemberwortel
1/2 rode peper
1 handvol koriander (ca 5 g)
1/2 tl kurkuma
1/4 tl zout
1/4 tl komijnpoeder
1/4 tl peper
3 el zelfrijzend bakmeel
6 el neutrale olie
voor de Raita:
1/2 rode ui (ca 25 g)
1 handvol verse koriander (ca 5 g)
100 ml (geiten)yoghurt
1/4 tl peper
zout
keukenpapier
bereiding:
Snijd de tofu in dunne plakken en laat deze goed uitlekken op keukenpapier. Prak de tofu vervolgens in een kom fijn, met een vork of met je handen. Snijd de ui en paprika in kleine stukjes en voeg deze toe aan de tofu. Schil de gember. Snijd knoflook, gember, rode peper en koriander zeer fijn en voeg toe aan de tofu. Voeg ook de kurkuma, zout, komijn, peper en zelfrijzend bakmeel toe en meng goed. Voeg iets meer meel toe als het mengsel niet samenhangend genoeg wordt. Vorm 9 balletjes van het mengsel, druk ze stevig samen en maak dan een beetje plat. Leg ze op een bord. Verhit de olie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag op hoog vuur. Draai het vuur terug naar redelijk hoog en bak 4 of 5 pakora’s goudbruin in ca 3 minuten per kant-pas op voor aanbranden. Let op dat de pakora’s niet vastplakken aan de pan-schuif ze heen en weer met een spatel als dat dreigt te gebeuren. Heb je geen anti-aanbakpan? Gebruik dan een dubbele hoeveelheid olie en laat de pakora’s voorzichtig met een spatel in de pan zakken wanneer de olie goed heet is. Bak goudbruin in ca 3 minuten (totaal) laat de pakora’s uitlekken op keukenpapier en bak ook de overige pakora’s. Maak intussen de raita. Snipper de ui en snijd de koriander fijn. Meng de ui en koriander met de yoghurt. Voeg peper en zout naar smaak toe. Serveer de pokara’s met de raita. De pakora’s smaken lekker bij bijvoorbeeld een simpele salade van gele en rode paprika.