Risotto alla Milanese, ik moet zeggen, de lekkerste risotto die ik tot nu toe heb gegeten. Het is een traditioneel Italiaans recept en wordt ook wel gele rijst genoemd. Het is het bekendste Italiaanse rijstgerecht uit de Italiaanse keuken. Deze risotto wordt vaak als bijgerecht gebruikt bij bijvoorbeeld Osso Bucco, ook bevat het traditionele recept kalfsbeenmerg, maar daar ben ik persoonlijk niet zo van.
je hebt nodig voor vier personen:
2 el olijfolie
4 sjalotjes gesnipperd
300 g risottorijst
2 buisjes saffraandraadjes (2 tl ongeveer)
1 glas droge witte wijn
750 ml hete kippen- of groentenbouillon
50 g roomboter
125 g parmezaanse kaas + extra voor op tafel erbij
voor de geroosterde courgette:
800 g courgettes in plakjes
1 vel bakpapier
olijfolie
peper en zout
bereiding geroosterde courgettes: vet de plakjes courgette ligt in met olie en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi licht met zout en peper en rooster twintig minuten in een oven van 200 graden. Doe dit voor je met de risotto begint
bereiding: fruit de sjalotten in de olie op laag vuur tot ze zacht zijn. Doe er de risotto erbij samen met de saffraandraadjes tot de rijst glazig ziet en blus dan af met de wijn. Roer tot de wijn is opgenomen. Schep een flinke soeplepel hete bouillon erbij, telkens opnieuw wanneer de vorige is opgenomen door de rijst. Herhaal dit proces tot de rijst romig is, de korrels gaar zijn maar wel een lekkere bite hebben. Dit duurt ongeveer 20 tot 25 minuten. Roer er de boter door en de parmezaanse kaas er door. Serveer in voorverwarmde diepe borden (giet er eerst kokend water in)
Serveer met in de oven geroosterde courgette en extra geraspte parmezaanse kaas