Het kookboek ‘Vegetable-book’ werd meer dan twintig jaar geleden uitgegeven, geschreven door Annie Bell. Ze was haar tijd vooruit, met het oog op deze tijd waarin vegetarisch eten steeds meer in zwang raakt. In het boek wijdt ze een hoofdstuk aan maar liefst 36 groenten met de meest verrassende suggesties.
Recept hiervan stond in het dagblad Trouw.
We aten het afgelopen zaterdag bij vrienden van ons, onze gastvrouw gaf het gerecht iets eigens door er broccoli en pistachenootjes aan toe te voegen en wat paneermeel voor het korstje.
Je kunt het als hoofdgerecht eten, en er eventueel nog wat kaas overheen raspen.
nodig voor vier personen:
2 el olijfolie extra vergine
750 g bloemkool (1 grote of twee kleintjes in niet te kleine roosjes en stronk in stukken)
4 stronkjes witlof
1 broccoli in niet te kleine roosjes en stronk in stukken
40 g boter
versgemalen zout en peper
150 ml crème fraîche
2 el kappertjes
rasp van een citroen
1 el citroensap
40 g vers broodkruim
1 teen geperste knoflook
2 à 3 fijngehakte peterselie
1 doosje pistachenootjes gehakt
optioneel: 150 g geraspte kaas naar keuze
bereiding: kook de bloemkoolroosjes en stukjes twee minuten in gezouten water. Giet af, en laat uitlekken.
Snijd de onderkant van de witlof en snijd de witlof in niet te smalle repen. Verhit 20 g boter in een koekenpan en bak de witlof glazig en iets zachter.
Verdeel de bloemkool, broccoli en witof gelijkmatig over een ovenschaal. Bestrooi met wat zout en peper.
Meng de crème fraîche, slagroom, kappertjes, citroenrasp, citroensap, wat zout en peper door elkaar. Giet dit over de groenten en bak dit twintig minuten in een oven van 200 graden, tot de schotel begint te kleuren. Verhit 20 g boter in de koekenpan en bak het broodkruim met de knoflook en peterselie goudbruin en krokant. Strooi het over de gratin (eventueel met geraspte kaas), en bak nog tien minuten in een oven van 200 graden.