abouleh met gegrilde aubergine en sesamdressing

Tabouleh met gegrilde aubergine en sesamdressing

Dit gerecht van tabouleh met gegrilde aubergine en sesamdressing, is ontstaan door het samenvoegen van wat we nog aan voorraad hadden in de koelkast.
De combinatie van gegrilde aubergine met de tabouleh met gehakte koriander, rode peper en citroensap met de sesamdressing is ontzettend lekker.
Eerder maakte ik deze dressing in combinatie met gepofte koolrabi (zie hier recept)
Ik maakte de tabouleh van grove couscous welke ik kocht bij de Turkse winkel, maar het kan ook goed met bulgur.
Couscous van de supermarkt kan ook, neem dan couscous met een goed bite, mijn voorkeur heeft  deze van de jumbo of deze. van de AH
De tabouleh kun je zowel koud serveren als lauwwarm. De sesamdressing serveer je koud of op kamertemperatuur. Afhankelijk of je de tabouleh koud serveert.
De gegrilde aubergine serveer je wel warm.

nodig voor twee personen:
125 g couscous of bulgur
1/2 citroen sap
4 el gehakte koriander
2 el gehakte peterselie
1 kleine gehakte rode peper (zonder zaad)
iets zout
1/2 el olijfolie

voor de aubergine:
1 grote aubergine
zout
3 el olijfolie
zout

voor de sesamdressing:
voor de dressing:
3 eetlepels tahini
3 eetlepels ongezoete sojasoghurt
enkele druppels sesamolie
1/2 eetlepel witte sesamzaadjes
sap van 1/2 limoen of 1/2 kleine citroen

garnering:
1 gehakte rode peper (zonder zaad)
gehakte koriander
Jalopeno’s uit een potje
1/2 citroen in parten

bereiding tabouleh: doe de couscous in een vuurvast schaaltje en overgiet je tot een vingerbreedte met kokend water. (In het geval van bulgur, volg de aanwijzingen op de verpakking)
Laat de couscous twee minuten staan met aluminiumfolie of deksel erop en roer daarna los met een vork. Voeg er het citroensap, de koriander en rode peper aan toe samen met een halve eetlepel olijfolie.

voor)bereiding gegrilde aubergine: snijd de aubergine overdwars in vier kwarten, bestrooi de aubergine-kwarten met zout en laat overdekt een kwartier staan. Dep daarna droog met keukenpapier.

(voor)bereiding sesamdressing: maak ondertussen de dressing van tahini.
Klop alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje en zet weg op kamertemperatuur.

bereiding aubergine: verhit de grillpan op hoog vuur. Kwast de aubergine-kwarten in met olijfolie en grill mooi gestreept vijf minuten per zijde (iedere snijkant en de onderzijde)

serveren: maak twee borden op met de tabouleh, de sesamdressing en de gegrilde aubergine. Garneer met rode peper, gehakte koriander, de jalopeno’s en een partje citroen.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.