Het is weer tijd voor stamppot, overdag is het nog steeds lekker weer, maar zo halverwege september begin ik toch wel weer naar stamppotjes te verlangen. Onderstaande gehaktballetjes kun je vervangen door vegetarische gehaktballetjes, dat doe ik meestal voor mezelf ook.
Biologische rundergehaktballetjes in Italiaanse saus:
Nodig voor 4 personen:
Olijfolie
400 gram biologisch rundergehakt
3 el paneermeel
1 sjalotje gesnipperd
1 gehakt teentje knoflook
1 bosje gehakte peterselie + voor door de saus
1 eidooier
Versgemalen peper en zout
Voor de saus:
2 gehakte tenen knoflook
1/2 bos lente-uitjes in ringen
1 rode puntpaprika in stukjes
2 stengels bleekselderij in boogjes
1 blik tomatenblokjes
1 el tomatenpuree
Voor de stamppot:
1 kilo zeer kruimige aardappels bv eigenheimers geschild en in stukken
400 gram gewassen spinazie
Klein klontje roomboter
Hete melk
versgemalen peper en zout
Bereiding:
Kneed van het gehakt samen met de paneermeel, sjalot, knoflook en peterselie balletjes formaat pingpongbal. Braad in een braadpan de gehaktballetjes rondom bruin. Neem ze met een schuimspaan uit de pan, en bak in het achtergebleven bakvet de knoflook samen met lente-uitjes en paprika-stukjes en boogjes bleekselderij licht aan. Voeg er de tomatenblokjes toe samen met een el tomatenpuree en wat heet water. Doe er de gehaktballetjes weer bij en laat 25 minuten zachtjes stoven. Breng op smaak met zout en peper.
Kook ondertussen de aardappels in 25 minuten gaar in een ruime pan. Giet ze af, stamp er wat hete melk door samen met de boter, breng op smaak met peper en zout en roer er in gedeelten de spinazie door tot deze geslonken is.
Serveer de stamppot met de gehaktballetjes met de Italiaanse tomatensaus