Rode zeebaars met parelcouscous, rode biet en tzatziki

Gisteren even naar de sligro, we krijgen zaterdag vrienden te eten, en sla dan altijd meteen verse vis in (voor meteen dezelfde dag en in voor in de vriezer). Net als buretta, wat elders zo moeilijk verkrijgbaar is. Ik serveerde bij de zeebaars een parelcouscous met oa roergebakken biet en courgette.

nodig voor 4 personen:
voor de tzatziki:
1 klein bakje Griekse yoghurt (10 % vet)
1 dikke teen knoflook geperst
1 fijn geraspte komkommer
zout en peper
1/2 tl suiker
optioneel: peterselie, munt of dille voor erdoor

voor de parelcouscous:
250 g parelcouscous
1 rode ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
300 g courgette in blokjes
400 g verse hele rode bietjes (koelvak ah of vacuüm) in blokjes
1/4 kruidenbouillontablet

voor de zeebaars
3 el olijfolie
4 zeebaarsfilets à 175 g, of 8 à 75 g, rode zeebaars is doorgaans wat groter
zout en peper

bereiding: tzatziki: doe de geraspte komkommer in een kom, doe er een snuf zout op en laat even vijf minuten staan. Wip over in een zeef enlaat er het vocht uitlopen, daarna knijp je er met de handen de rest van het vocht uit, doe over in een kommetje en voeg er de Griekse yoghurt bij, zout en peper, knoflook en iets suiker. Proef of je het goed op smaak vindt. Er kunnen nog verse kruiden aan toegevoegd worden als dille, peterselie of munt. Zet de tzatziki tot gebruik koel weg.

!! Verwarm de borden voor in een oven op 80 graden

parelcouscous: kook water voor de parelcouscous, op de verpakking staat 12/ 13 minuten koken, dit is veel te lang en word de parelcouscous snotterig. Ik kook de parelcouscous meestal maar 8 minuten al dente.
Kook de couscous en bak in een anti-aanbakpan de ui, knoflook, en courgetteblokjes op halfhoog vuur gedurende vijf minuten tot alles mooi glazig is maar niet bruin. Verkruimel er het stukje bouillontablet boven en voeg er nu de bietenblokjes aan toe. Intussen giet je de gare couscous af in een zeef na kooktijd en voeg je deze bij de roerbakgroenten. Houd de zaak warm mt deksel op de pan en zet vuur uit.

de zeebaars: verhit de olie in een anti-aanbakpan en bak de zeebaars op halfhoog vuur op de huidkant. Draai de vis na 6 minuten om en bak, afhankelijk van de dikte van de vis, nog 2 à 4 minuten aan de andere kant.

serveren: schep de parelcouscous met groenten op de borden en schik er de vis mooi op. Garneer met wat gehakte peterselie

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.