Stamppot met pastinaak, rode biet, appel en ui met verkruimelde gedroogde ham

Stamppot met pastinaak, biet en gedroogde ham

Deze stamppot met pastinaak, biet en gedroogde ham is een heerlijk winters gerecht. De lekkerste gerechten ontstaan vaak wanneer er een beroep wordt gedaan op je creativiteit. Je bent een wezenlijk onderdeel van een gerecht vergeten te kopen oeps, of je moet het doen met wat de koelkast en keukenkast je te bieden heeft. We zouden vanavond hutspot eten, en jullie zien…dat is het niet geworden. Het is stamppot met pastinaak, rode biet, appel en ui met verkruimelde gedroogde ham geworden.

Ik zag dat ik nog twee rode bietjes had, overgebleven van de gevulde pastinaak-pannenkoeken, en ook dus wat pastinaak. De komende dagen wordt het ook niks om het op te maken, en gekookte rode bieten zijn niet zo heel lang houdbaar.
Ik maakte een stamppot met pastinaak en deed er rauw bietenblokjes, appel en ui doorheen, smeuïg gemaakt met crème fraîche er overheen ging verkruimelde gedroogde ham uit de oven. Dit gaat vaker gemaakt worden.
Wil je de stamppot vegetarisch bereiden, gebruik dan in plaats van de ham vegetarische spekjes van de vegetarische slager.

nodig voor 4 personen:

150 g Italiaanse rauwe ham
1 kilo kruimige aardappels geschild en in vieren
400 g pastinaken in schijfjes
scheut melk
1 flinke el crème fraîche
400 g rode bij voorkeur verse voorgekookte bieten uit de koeling (evt vacuum verpakking)
2 kanzi-appels met schil en al in kleine blokjes
1 ui gesnipperd
1 vel bakpapier

!! Verwarm na het drogen van de ham vier diepe borden voor in een oven op 80 graden

bereiding:

Droog de ham op een met bakpapier beklede bakplaat in een oven van 160 graden gedurende twintig minuten en laat afkoelen. (Kun je daarna de borden erin voorverwarmen)
Dan wordt de ham hard en kun je het verkruimelen.
Kook intussen de aardappels samen met de pastinaak met een flinke bodem water, breng op hoog vuur aan de kook, en zet het vuur zacht wanneer de aardappels koken. Laat 25 minuten koken en giet de aardappels/ pastinaken af.
Stamp er een dikke puree van met wat melk en een flinke eetlepel crème fraiche, peper en zout. Roer er de bietenblokjes, gesnipperde ui en appelblokjes door en warm goed door op hoog vuur gedurende twee minuten.
Verdeel de stamppot over de borden en verkruimel de ham erboven. Heerlijk !!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.