Spanakopita van wilde spinazie, feta, Griekse yoghurt en pistachenootjes

Spanakopita van wilde spinazie

Deze Spanakopita van wilde spinazie maakte ik met feta, Griekse yoghurt en pistachenootjes. Het is een variant op de Spanakopita die ik in Griekenland heb gegeten. De wilde spinazie die ik hiervoor gebruik, haal ik bij de Turkse winkel hier in het dorp. Maar je kunt er gerust gewone spinazie voor gebruiken.
De hoeveelheden zijn ruim, we hebben met zijn drieën de helft opgegeten en hadden voor de dag erna nog ieder een stuk voor bij de lunch. Als hoofdgerecht hebben vijf volwassenen er voldoende aan. Zeker wanneer je er nog een salade bij maakt met olijven, tomaat en feta. Kijk voor meer hartige taarten eens hier.

nodig voor 4/ 5 personen:
voor de vulling:
3 el olijfolie
800 g wilde spinazie, 4 bosjes ongeveer of gewone spinazie
2 grote rode uien gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
4 eieren
200 g feta
2 flinke el Griekse yoghurt of crème fraiche
95 g pistachenootjes (doosje AH)
peper en zout

voor het deeg:
taartvorm met diameter van 24 cm
1 vel bakpapier in vorm bodem taartvorm geknipt
paneermeel (tip Vegatopia-collega Eelco)
10 vellen filodeeg
1 kopje olijfolie om filodeeg mee in te vetten

!! Leg het filodeeg twee uur van tevoren uit de vriezer

bereiding vulling: snijd de wilde spinazie klein, ook de steeltjes, was de spinazie en laat uitlekken in een vergiet.
Fruit de gesnipperde ui en knoflook vijf minuten zachtjes aan in de olijfolie en zet het vuur hoger terwijl je de spinazie in gedeeltes laat slinken tijdens voortdurend omscheppen. Ga hiermee door tot je alle spinazie hebt gebruikt en de spinazie gaar, maar nog wel beetgaar is. Breng op smaak met zout en peper. Stort over in een vergiet om het vocht van de gebakken spinazie zoveel mogelijk kwijt te raken.
Klop in een ruime kom met een mixer de eieren, feta en Griekse yoghurt (of crème fraiche) tot een homogeen geheel. Roer er de uitgelekte spinazie door samen met de pistachenootjes.

bereiding deeg: vet de taartvorm in met olie en druk het bakpapier er goed in aan, deze ook invetten. Neem een voor een een vel filo deeg en vet aan beide kanten in met olie, leg zeven vellen filodeeg, elkaar overlappend, in een cirkel in de vorm, laat de rest van het deeg over de rand hangen. Strooi paneermeel over de bodem, hierover stort je de spinazievulling, verdeel de vulling goed. Vet de overige drie filodeegvellen aan beide kanten in met olie en verdeel over de vulling. Klap het overhangende deel van het filodeeg over de taart en vet nogmaals in met olie. Bak de spanakopita in een oven van 180/ 200 graden in 40 minuten gaar. (bij mij moet de oven op 200 graden om de taart lichtbruin gebakken te krijgen, jij kent jouw oven het best, anders af en toe in de oven kijken hoe het er mee staat)

 

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.