Shakshuka à la Hedwig met gegrilde tortilla met zure room, cheddar en avocado

Shakshuka is een gerecht waarvan de basis een dikke tomatensaus is met groenten naar keuze en daarin gestolde eieren. Er zijn ontelbare varianten op, van Noord-Afrikaans, Oosters Koreaans, Mexikaans, Grieks, Turks, you name it.
Er gaat veel onwillekeurig gooi en smijtwerk aan vooraf waar het groenten en ingrediënten betreft, maar wel met altijd de eieren en de tomatensaus als hoofd-ingrediënt.
Met alle inspiratiedie ik in me had ben ik aan mijn (hoop ik, gezien de vele varianten) enigszins originele shakshuka-gerecht begonnen.
Ik at als lunch wat over was, onderstaand recept is een hoofdgerecht.

nodig voor 2 personen als hoofdgerecht, of voor 4 personen als lunch:
2 el olijfolie
1 rode ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 rode puntpaprika in stukjes
1 gele puntpaprika in stukjes
1/2 el jalapenopepers (potje)
1 blikje tomatenpuree (mutti ah)
1/2 blik tomatenpulp (mutti ah)
1 el crème fraîche
1 tl zoete paprikapoeder
1/2 blik zwarte bonen (van blik 420 g)
125 g feta
verse koriander

voor de gegrilde tortilla’s
2 tortilla’s
2 el crème fraiche
1 avocado in plakjes
4 el geraspte cheddar (kaas)

bereiding: fruit de ui, paprika en knoflook in een lage hapjespan in de olie tot de ui zacht en zoet is gedurende tien minuten op een laag vuurtje. Voeg er de tomatenpuree,tomatenpulp, el crème fraîche en jalapenôpepers bij samen met de paprikapoeder. Laat zachtjes stoven en voeg er na vijf minuten de uitgelekte bonen bij en warm even door. Vorm vier kuiltjes in de dikke saus en breek daar de eieren in. Laat de eieren gedurende tien minuten stollen op een laag vuur met deksel op de pan.
Intussen maak je de gegrilde tortilla’s: grill in een grillpan de tortilla’s aan weerskanten mooi bruin gestreept. Smeer de tortilla’s per stuk in met een el crème fraîche, beleg per stuk met een halve avocado, druppel er wat limoensap over, en bestrooi met de cheddarkaas. Vouw de gevulde tortilla’s in vieren (dit gaat het beste wanneer de tortilla’s nog warm zijn, daarna worden ze hard.
Wanneer de eieren na tien minuten gestold zijn, verkruimel er dan de feta over en garneer met koriander.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.