Aubergine-rolletjes met wilde spinazie en ricotta in kruidige tomatensaus

Bovenstaande aubergine-rolletjes vulde ik lekker met onder andere ricotta en wilde spinazie. De rolletjes gingen in een heerlijk kruidige tomatensaus twintig minuten de oven in. Wilde spinazie heeft grillige bladen en is grof en stevig van structuur. Je kunt het kopen bij de Turkse groenteman of in een zak bij de Albert Heijn. Het wordt geïmporteerd uit landen als Spanje, Italië en Turkije en wordt gewoon verbouwd op akkers, dus zo erg wild is het allemaal niet. Deze spinazie slinkt trouwens niet zo als gewone spinazie en maar heeft veel meer smaak. Kun je er niet aankomen? Dan neem je gewone spinazie.
Dit gerecht volstaat als maaltijd, maar wil je er toch een bijgerecht bij serveren, kies dan voor knapperig stokbrood of tagliatelle en eventueel een salade.

!! Tot de schotel de oven ingaat kun je dit gerecht helemaal voorbereiden. Ideaal dus voor wanneer je gasten ontvangt

nodig voor twee personen:

voor de tomatensaus:
2 el olijfolie extra vergine
1 rode ui gesnippperd
2 tenen knoflook geperst
1 rode puntpaprika gesnipperd
1 hand gehakte verse oregano of 2 tl gedroogd
bouqet garni van:
*2 tak tijm
*1 tak rozemarijn
*3 blaadjes verse salie
slagerstouw
1 blik tomatenpulp van Muti (ah)
1 el tomatenpuree Muti (ah)
1 klein glas fruitige witte wijn
peper en zout

voor de gevulde aubergine-rolletjes:
1 grote aubergine
olijfolie
keukenkwastje
grillpan

vulling:
175 g ricotta
200 g wilde spinazie
1 geperste teen knoflook
rasp van 1/2 citroen
1 el citroensap
1 ruime hand vers geraspte parmezaanse kaas
peper en zout

voor de topping:
40 g geraspte parmezaanse kaas
35 g geroosterde pijnboompitten
gehakte verse basilicum

bereiding: begin met de tomatensaus, fruit de gesnipperde ui, knoflook en paprika in twee el extra vergine olijfolie zachtjes gedurende tien minuten. Doe er de tomatenpulp, de tomatenpuree, de witte wijn, de oregano en de bouquet garni (kruiden daarvoor bijeenbinden aan steelaanzet met slagerstouw) bij en wat heet water tot mooie sausdikte. Breng op smaak met zout en peper en laat de saus gedurende twintig minuten zonder deksel op laag pitje koken. Ga intussen nu beginnen met de aubergine-rolletjes.

voor de aubergine-rolletjes: snijd de aubergine met beleid over de lengte in dunne plakken (kaasschaaf is niet een optie, dan worden ze te dun of gaan kapot)
Zorg dat je zes mooie plakken hebt. Kwast de plakken in met olijfolie en bestrooi ze met iets zout. Verhit de grillpan en grill de aubergine-plakken aan weerskanten totdat ze zacht en mooi bruin gestreept zijn. Leg ze zolang op een bord.

voor de vulling: roerbak de wilde spinazie in twee el olijfolie en laat in een vergiet uitlekken. Hak de spinazie fijn op een plank n doe samen met de ricotta in een kommetje. Roer er de geperste knoflook, de geraspte parmezaanse kaas, de citroenrasp en het citroensap bij en breng verder op smaak met peper en zout.

verder met de tomatensaus: haal de bouquet garni uit de tomatensaus en proef of deze op smaak is, voeg er zonodig nog wat zout en peper of eventueel suiker aan toe.

het vullen van de rolletjes: neem een lage ovenschaal en giet daar de tomatensaus in. Leg de gegrilde aubergine-plakken op een werkblad en verdeel er de ricotta lekker dik over. Rol ze voorzichtig open plaats ze in de saus, verdeel er nog wat geraspte parmezaanse kaas over en plaats twintig minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.

serveren: serveer met de gehakte basilicum en geroosterde pijnboompitjes

Ook heel lekker om er aubergine-lasagne van te maken met tussen de plakken gegrilde aubergine de tomaten saus te lepelen met daarop de gekruide ricotta.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.