Eens wat anders doen met asperges? Deze sambal-goreng-groenteschotel maakte ik met groene asperges, zoete aardappel (ook heel goed te vervangen door bloemkool) en tomaat. Erbij serveerde ik vegetarische gehaktballetjes. Maar je kunt er ook heel goed hard gekookte eieren bij serveren, of fijngehakte noten door de rijst scheppen.
Nodig voor vier personen;
2 el olijfolie
2 bundels groene asperges à 350 gram
1 grote zoete aardappel à 300 gram (of 300 g niet te kleine bloemkoolroosjes)
1 rode paprika
1 grote rode ui
2 tenen knoflook
flinke duim verse gember
1 tl serehpasta
1 tl trassi
3 tl sambal badjak
scheut ketjap manis
1 blik tomatenblokjes
1 bos verse koriander
12/ 16 vegtarische gehaktballetjes
2 el olijfolie
bereiding: snipper de ui en rasp de knoflook en gember fijn op een fijne rasp. Verhit de olie in een anti-aanbakpan en fruit vijf minuten de ui, knoflook en gember zacht en glazig. Snij intussen de groene asperges in stukken (verwijder 2 cm van de onderkant), en de rode paprika en zoete aardappel in blokjes. Voeg de groenten (behalve de kopjes van de asperges) bij het uimengsel en zet het vuur hoog. Roerbak het geheel vijf minuten en doe er de sereh- en trassi-pasta en de sambal badjak bij. Zo ook een flinke scheut ketjap manis en de tomaatstukjes. Laat een kwartier op laag vuur stoven met een deksel op de pan, en doe er de laatste vijf minuten de aspergepunten bij. Wanneer je de schotel laat stoven bak je de vegetarische balletjes in een andere anti-aanbakpan. Roer de balletjes door de groentenschotel.
Serveer met zilvervliesrijst (met noten) en verse koriander