De combinatie van rabarber met gorgonzola is een heel bijzondere en verzonnen door Ottolenghi, waar ik dit recept van heb.
Je hebt nodig voor 2 personen;
500 gram rauwe (zomer) bietjes
200 gram rabarber
20 gram fijne kristalsuiker (Het is de bedoeling dat de suiker gaat caramelliseren.
1 theelepel sherryazijn
1 el granaatappelmelasse (siroop) te koop bij Turkse en Marrokkaanse winkels 2,25
1 el ahornsiroop (natuurvoedingswinkel) wel prijzig, rond de 12 euro: gebruik als alternatief honing
1 el olijfolie
20 g peterselie gehakt
1/4 theelepel piment
Halve rode ui
80 gram gorgonzola
Bereiding:
Verhit de oven op 220 graden, wikkel de bieten afzonderlijk van elkaar in aluminiumfolie en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de bieten afhankelijk van hun formaat in 40/ 70 minuten gaar. Laten afkoelen en in blokjes snijden van 2 cm.
Maak de rabarber schoon en snijd deze in schuine stukken van 21/2 cm, vermeng met de suiker en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ongeveer 12 minuten in de oven gaar maar niet tot moes. Laat ze afkoelen.
Doe de azijn met melasse, ahornsiroop, olie en piment in een kom met een snuf zout en flink versgemalen zwarte peper. Snijd de ui in dunne ringen en voeg deze toe. Laat hem in een paar minuten zachter worden.
Meng de peterselie met de biet door de saus. Voeg vlak voor het opdienen de gorgonzola en de rabarber toe, samen met het uitgelopen sap hiervan. Meng alles heel voorzichtig en serveer de salade meteen.
Hallo Hedwig, bij de bereiding heb je het over peterselie. Ik neem aan dat je daarmee de geweekte ui bedoelt? Groeten, Ton
Hoi Ton,
De peterselie was ik vergeten op de ingrediëntenlijst te zetten, ik bedoelde dus wel de peterselie, de ui is onderdeel van de saus.
Vriendelijke groeten,
Hedwig