Deze salade van ‘Ottolenghi’ van geroosterde asperges, courgettes en haloumi. is een maaltijd op zich. Hij heeft voldoende textuur, kleur en smaak. Alhoewel ik het in combinatie met krielaardappeltjes met salsa verde ook wel heel lekker vond.
Eigenlijk moet deze salade met Manouri gemaakt worden. Dat is een Griekse kaas gemaakt van wei die overblijft na de bereiding van feta. Hij is licht en romig . Als alternatief kun je haloumi nemen, deze is bij de grotere supermarkten te koop, maar ook bij Turkse en Marrokaanse winkels.
Denk niet, ik ga even snel koken wanneer je iets bereidt van Ottolenghi, doorgaans gaat er best wel even tijd inzitten. In dit recept moeten bijvoorbeeld de tomaatjes 50 minuten in de oven drogen.
Ikzelf heb ze uit tijdgebrek in de grillpan gegrild, dat was ook heerlijk.
Denk niet, ik ga even snel koken wanneer je iets bereidt van Ottolenghi, doorgaans gaat er best wel even tijd inzitten. In dit recept moeten bijvoorbeeld de tomaatjes 50 minuten in de oven drogen.
Ikzelf heb ze uit tijdgebrek in de grillpan gegrild, dat was ook heerlijk.
Nodig voor 4 personen;
400 gram Roma/ cherrytomaatjes gehalveerd
140 ml olijfolie
24 groene asperges
2 courgettes
200 gram manourikaas of haloumi in plakken van 2 cm
25 gram rucola
grof zeezout en zwarte peper
Basilicumolie
75 ml olijfolie
1 teen knoflook, fijngehakt
25 gram basilicumblaadjes
een snuf zout
1/4 tl zwarte peper
Bereiding;
Het maken van de basilicumolie en het voorbereiden van de groenten kost aardig at tijd. Begin met de tomaten. Verhit de oven tot 175 graden. Vermeng de tomaten met 3 el olijfolie en wat zout en peper. Verdeel ze op een met bakpapier beklede bakplaat met de velkant baar onder. Zet ze circa 50 minuten in de oven tot ze halfgedroogd zijn. Je kunt ze naar eigen smaak iets korter of langer in de oven laten. Ze zijn altijd heerlijk. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Snij het houtige deel van de asperges af en blancheer de asperges 4 minutenlange ruim kokend water. Giet ze af en spoel ze koud onder de koude kraan. Laat ze goed uitlekken, doe in een schaal en meng er 2 eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak door.
Snijd de courgette over de lengte in flinterdunne plakken op een mandoline of met een dunschiller. Meng er 1 el olijfolie en zout en peper door.
Laat een geribbelde pan op hoog vuur een paar minuten goed heet worden. Gril de asperges en de plakken, keer ze na circa 1 minuut. Er moeten mooie grillstrepen op komen. Haal de groenten uit de pan en laat ze koud worden.
Grill de manouri of haloumi plakken 2 minuten in de grillpan tot bruingestreept. Snijd vervolgens doormidden.
Pureer alle ingrediënten voor de basilicumolie in een blender glad. Het is voor sommige blenders misschien beter om een dubbele hoeveelheid te maken. Bewaar de extra olie voor een salade.
Schik de rucola, groenten, en kaas in lagen op een platte schaal. Bouw hem zo op dat alle ingrediënten zichtbaar zijn. Sprenkel de basilicumolie naar smaak over en dien de salade op.
Bron; ‘Ottolenghi het Kookboek’