Voor deze heerlijke polenta, werd eigenlijk maïskorrels als hoofdingrediënt gebruikt, wat het dan ook tot een heel andere polenta maakt. Het geeft de polenta een heerlijk zoetige smaak, wat het echt tot comfort-food maakt. Zeker in combinatie met de aubergine-stoofschotel.
Ware het niet dat de maiskolven, nu te koop, afkomstig zijn uit Senegal, wat het tot een niet bepaald duurzaam product maakt. Zeker niet als je je bedenkt dat hartje zomer, de boeren hier hun maiskolven aan de straatstenen nog niet kwijt kunnen.
Ik maakte deze schotel daarom gewoon met polenta. Voor dit recept heb ik me laten inspireren door een recept van Ottolenghi, waarbij ik niet alleen de polenta, maar ook de stoofschotel naar eigen smaak heb aangepast.
voor de aubergine-stoofschotel:
2 el olijfolie
750 g aubergine in blokjes gesneden
1 wortel à 250 g in blokjes
1/2 courgette in blokjes
4 tenen knoflook geperst
1 el tomatenpuree
2 tl oregano
1 klein scheutje rode wijn
1 blik tomaatblokjes van goede kwaliteit of bakje verspilmij-nietjes van de lidl
1 klein gedroogd chilipepertje verkruimeld
2 el olijfolie extra vergine
voor 4 personen heb je nodig:
200 g (snelkook) polenta (te koop bij Turkse winkels, Jumbo, geen huismerk nemen)
5 dl melk
3 dl water
25 g roomboter
200 g verkruimelde feta
!! Verwarm vier borden voor in een oven van 80 graden.
bereiding aubergine-stoofschotel: Fruit de aubergine- en wortelblokjes samen met de courgette en de knoflook in de olijfolie op halfhoog vuur gedurende vijftien minuten. Voeg er de tomatenstukjes, de tomatenpuree, rode wijn en de oregano aan toe en laat twintig minuten zachtjes stoven met deksel op de pan.
Intussen maak je de polenta.
bereiding polenta: breng de melk en het water met de polenta al roerend aan de kook. Laat al roerend in tien minuten garen. Voeg er de roomboter en de feta aan toe en breng verder op smaak met peper en zout. Voeg eventueel nog wat water toe wanneer je de polenta te dik vindt.
serveren: proef of de stoofschotel op smaak is, voeg er eventueel nog wat water aan toe wanneer je het te dik vindt.
Verdeel de polenta over de vier voorverwarmde borden en schep er de stoofschotel op. Heerlijk comfort-food