Deze verwarmende wintercouscous is echte comfort-food, zeker met deze koude winterse dagen. Ik heb het recept uit ‘Plenty’ van Ottolenghi, maar heb flink gesjoemeld met de hoeveelheden. Ook heb ik er een aantal ingrediënten aan toegevoegd omdat ze de smaak van de couscous recht doen, zoals gembersiroop, die goed combineert met de pittige anijs-achtige harissa. Je zou er gerust andere groenten bij kunnen gebruiken zoals courgette en bloemkool.
We hielden er van over, samen met wat roergebakken courgette en bosui met nog wat knoflook, harissa, kikkererwten, gedroogde abrikozen en een flinke schep volle Griekse yoghurt met verse munt werd het een heerlijke lunch.
nodig voor 4 personen:
2 wortelen à 200 g, geschaafd in blokjes
2 pastinaken geschaafd in stukjes
300 g hokkaido-pompoen in stukjes
2 grote uien gesnipperd
4 tenen knoflook geperst
1 tl gemberpoeder
1 tl kurkuma
1 tl paprikapoeder
1 mespunt chilipoeder
4 anijssterren
2 kaneelstokjes
3 verse laurierblaadjes of gedroogd
4 el olijfolie
1 vel bakpapier
125 g gedroogde abrikozen gehakt
1 blik kikkererwten 310 g uitlekgewicht
200 g (volkoren) couscous
2,8 dl kokend hete groentenbouillon
1 buisje saffraandraadjes
20 g roomboter
25 g harissa (of minder wanneer je dit te pittig wordt)
1 scheutje gembersiroop
verse koriander
bereiding: verhit de oven op 200 graden.
Doe de wortel, pastinaak, pompoen, gesnipperde ui, geperste knoflook, laurier, 4 el olijfolie, wat zout en de rest van de specerijen in een ruime kom en schep alles door elkaar. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de inhoud van de kom erover. Rooster de groenten twintig minuten in de oven. Haal de bakplaat eruit en verdeel de kikkererwten met wat uitlekvocht, de gehakte abrikozen, de saffraan en schep door elkaar. Plaats de bakplaat nog tien minuten in de oven.
Intussen bereid je de couscous; Doe de couscous in een hittebestendige kom, giet er de kokende bouillon op, dek af met aluminiumfolie en laat tien minuten staan. Voeg er de boter aan toe en roer door. Doe de geroosterde schotel over in een braadpannetje op het vuur. Roer de harissa en gembersiroop erdoor en kijk of er eventueel nog wat vocht moet worden toegevoegd.
Schep de couscous op een voorverwarmde platte schaal en verdeel de groenteschotel erover. Garneer met koriander.
Bron: Ottolenghi’s ‘Plenty’
Wanneer je overhoudt is het ook lekker als lunch met nog wat roergebakken groenten, harissa, knoflook erdoor en een flinke schep volle Griekse yoghurt met munt on top