Heerlijk is deze romige erwtensoep met munt, gemaakt door manlief. Regelmatig verwent hij mij met een etentje. Nu we door Corona min of meer in huis-quarantaine zitten, moeten we er zelf maar een feestje van maken. Dit weekend gaat er dus weer een etentje gefabriceerd worden van zijn hand. Een vijf-gangen-diner nog wel, ik zit me nu al te verheugen. Het belooft in ieder geval erg lekker te worden, en jullie krijgen natuurlijk weer de recepten, lucky you. Wil je meer weten over de erwt? dan kun je hier je hart ophalen.
Overigens is deze soep heerlijk met zelf gemaakte croutons. Voor meer recepten van soep kijk hier.
je hebt nodig voor vier personen:
1 el olijfolie
1 gesnipperd uitje
30 g boter
30 g bloem
1 kleine krop botersla
4 takjes verse munt
400 g diepvries-doperwten
1 dl slagroom
croutons (zie dit recept)
bereiding: fruit het uitje in de boter tot glazig. Voeg bouillon, sla, munt en doperwten toe en kook op laag vuur gedurende tien minuten. Pureer de soep en wrijf daarna door een fijne zeef. Bewaar de doperwten-moes die in de zeef achterblijft voor op een geroosterde boterham, of door een stamppot.
Maak een roux van de boter en de bloem. En laat goed garen, roer eerst met een garde, en daarna met een houten lepel langs de rand van de pan om alle roux mee te roeren.
Zet het vuur onder de pan op half hoog vuur, en roer met de garde scheut voor scheut de soep door de roux die nu mooi moet gaan binden zonder klontjes. Roer ook goed met een houten lepel de roux langs de rand van de pan door de soep. (daar kom je met de garde moeilijk bij)
Voeg de room toe en zout en peper naar smaak.
serveren: schep de soep in vier voorverwarmde diepe borden en garneer met wat croutons. De rest geef je er apart bij.