Roergebakken Italiaanse rapini met krokante gerookte tahoe en aardappelblokjes met parmezaan

Er kwamen deze week kennissen  van ons eten, er lag een bos rapini in hun auto, gekregen van zijn ouders, wiens vrienden rapini verbouwen in hun moestuin. Een Italiaanse groente wat hem en zijn vriendin eigenlijk niet zo lokte. “Kun jij er wat mee” was zijn vraag.
Dat heb ik geprobeerd, en onderstaand recept is daarvan het resultaat. Erg lekker, en bijzonder ook door de gerookte tofu, die er geweldig bij bleek te smaken.
Gerookte tofu kun je bestellen bij natuurvoedingswinkels en kost per 200 gram ongeveer 2,75
Echt ambachtelijk gerookt wordt tofu doorgaans niet, en dankt zijn rokerige smaak helaas aan rookaroma’s, jammer maar wel lekker en het proberen waard.

Rapini wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken en staat bekend als ‘Italiaanse raapsteel’ doordat rapini vitamines als A, C, K en veel mineralen bevat is het erg gezond en valt onder de “vergeten groente”
Ook is het behoorlijk pittig van smaak en heeft wat bitter/ peperachtigs. De smaak ervan heeft veel weg van broccoli en rucola samen, de geur en smaak zijn een beetje peperig.

recept voor twee personen:
2 el olijfolie extra vergine
1 bos rapini van 400 gram of neem 400 gram gewassen spinazie, of 250 gram broccoliroosjes en 125 gram rucola
1 geperste teen knoflook
2 el olijfolie extra vergine
400 gram vastkokende aardappels ongeschild in blokjes
2 el extra vergine
150 gram gerookte tofu in blokjes
peper en zout
100 gram geraspte parano/ parmezaanse kaas

bereiding: bak in een anti-aanbakpan in twee el olijfolie op hoog vuur de rapini samen met de geperste teen knoflook vijf minuten, totdat de groente geslonken is, maar nog wel een goede bite heeft, breng op smaak met wat zout en peper. Schep uit de pan en doe in een kom, houd warm onder alu-folie. Doe de volgende twee el olijfolie in de pan en bak de blokjes aardappel in zo’n vijf minuten op hoogvuur knapperig bruin. Neem ook deze uit de pan en wikkel in alu-folie. Voor de gerookte tofu doe je ook twee el olijfolie in dezelfde pan en bak ook deze blokjes knapperig bruin in vijf minuten. Breng op smaak met wat zout. Voeg er de aardappelblokjes bij en de rapini, en roerbak tot alles heet is, dit duurt zo’n twee minuten. Strooi er nu de geraspte parano/ parmazaanse kaas over en serveer.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.