Rode kool met appel

Rode kool met appel

Rode kool met appel, zoals mijn moeder dat vroeger maakte, die was altijd zo lekker. Rode kool moet altijd lang opstaan, daar krijg je heerlijk zachte kool van.
De frambozenjam is iets wat ik er zelf bij bedacht heb, maar geeft de rode kool een heerlijke smaak.
We aten er een kippen gehaktbal bij en aardappelen met jus.
Ik geef ook van de gehaktballen het recept. Je kunt zowel gekruid als ongekruid gehakt krijgen, let er goed op of het gehakt al gekruid is, anders worden de ballen te zout.
Je hebt nodig voor de rode kool met appel,

voor vier personen:
1 rode kool fijngesneden, verwijder de witte stronk
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes (steek hier de kruidnagels in)
zout
2 jenerverbessen
1 buisje kaneel
4 dl water
1 volle el frambozenjam
3 el bruine rietsuiker
4 el azijn
3 Elstar appels of goudrenetten in stukjes
2 à 3 el maizena aangelengd met water

bereiding rode kool: snijd de rode kool in vieren en verwijder de stronk en de buitenste bladeren. Vervolgens snijd je de kool in dunne reepjes.
Zet de kool op met het water, de laurier met de kruidnagels, de jeneverbessen, het kaneelstokje, de frambozenjam, de suiker, en de azijn. Bestrooi met wat zout. Breng de kool aan de kook en laat zachtjes koken gedurende een uur. Voeg er na een half uur de blokjes appel aan toe en laat nog een half uur mee koken.
Verwijder de laurier met de kruidnagels, en bind het vocht met de rode kool met de aangelengde maizena. Nog even twee minuutjes al roerend laten binden en dan is je rode kool klaar.
Lekker met kruimige aardappels met jus en kippen-gehaktbal, zie recept hieronder

nodig voor kippen-gehaktballen:
voor vier personen:
500 gram ongekruid Kippengehakt (indien gekruid, sla dan de kipkruiden over)
1 el kipkruiden
1 ei
2 volkoren beschuiten fijn gemaakt (in vijzel gaat dit goed)
50 gram boter of margarine
3 volle el juspoeder van Maggie (deze)

bereiding: kneed van alle ingrediënten een samenhangende gehakt massa, en draai er vier gelijkmatige ballen van.
Verhit de boter in een braadpan en bak de ballen rondom bruin. Laat de ballen met deksel op de pan 25 minuten op laag vuur braden.
Haal de ballen eruit met een vork en leg ze op een bordje. Blus het braadvocht op hoog vuur af met zo’n 11/2 dl heet water. Doe er de juspoeder bij en roer met een garde (geen metalen) tot de jus mooi van dikte is. Te dun? Doe er dan nog wat juspoeder bij, te dik? Dan nog wat water.

Lekker met de rode kool en kruimige aardappels

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.