Deze soep is zó lekker en ziet er prachtig uit. Maak de soep zo dik dat het mooi uit kan lopen wanneer je het in een diep bord giet rondom het torentje van makreel, geroosterde bieten, kersen en venkel.
1 uitje gesnipperd.
300 gr. ongekookte rode biet, geschild, in kleine blokjes.
4 gr. venkelzaad, geroosterd
500 ml. bietensap
azijn (kersen, sherry of kriek)
op het bord:
4 kleine ongekookte rode ( of gele witte en rode nieuwe oogst bieten), geschild in vieren.
4 radijsjes, gewassen, steeltjes en topjes schoongemaakt.
200 g gerookte makreel, gefileerd, in kleine stukjes
1/4 kleine venkel, hart eruit.
1/2 el. citroensap.
12 kersen, ontpit, gehalveerd.
wilde kruiden(optioneel).
fijn zeezout.
voor de garnering: wat munt of basilicum
Bereidingswijze:
1) Verwarm de oven voor op 180 graden
2) Bak de ui en rode biet met het venkelzaad in wat olijfolie aan in een steelpan met dikke bodem.
3) Blus af met bietensap, breng op smaak met zout en peper.
4) Laat 1 uur op zacht vuur garen met de deksel op de pan.
5) Bekleed een bakplaat met bakpapier, verdeelde kleine bieten erover en besprenkel met olijfolie.
6) Rooster de bieten terwijl de soep kookt 45 minuten in de voorverwarmde oven.
7) Mix de soepfijn met de staafmixer of blender.
8 Voeg eventueel extra bietensap of water toe als de soep te dik is, hij moet niet te dun zijn maar ook niet te dik. Breng op smaak met azijn en zout, zet de soep dan in de ijskast of een andere koele plaats
9) Snijd de radijsjes en de venkel heel dun, eventueel op een mandoline. Maak de dungesneden groenten aan met dressing van 2 eetlepels olijfolie, 2/3 eetlepel citroensap en zout en peper.
10) Snijd de gerookte makreel met de huid eraan in kleine blokjes.
11) Schik dan de geoosterde biet, plakjes radijs en venkel, stukjes makreel en de gehalveerde kersen in het midden van vier diepe borden.
12) Schenk de soep erlangs. Garneer met wilde kruiden, bestrooi met zeezout en serveer meteen.