Risotto met véél doperwten, groene asperges en zalm

Dit is een echt voorjaarsgerecht, en erg lekker in combinatie met de gebakken zalm. Het ziet groen van de groenten, een kleurig bord vol gezondheid.

nodig voor vier personen:
2 el olijfolie
1 teen knoflook
2 sjalotjes
250  g risottorijst
500 g groene asperges
800 ml kokend hete kippenbouillon
750 g doperwten vers of diepvries
1 glas droge witte wijn
2 el extra vergine olijfolie
75 g parmezaanse kaas geraspt
1 bosje verse bieslook

voor de gebakken zalm:
4 moten zalm à 125 g (met of zonder vel)
peper en zout
1 el limoensap
2 el olijfolie

! Verwarm de borden voor in de oven op 80 graden, 15 minuten voor je gaat eten, of dompel in de gootsteen onder kokend water

bereiding: snipper de sjalotten en de ui en fruit zachtjes in een braadpan. Snijd 2cm van de onderkant van de asperges, en snijd in stukken van 2 cm. Bewaar de kopjes apart. Doe er de risottorijst bij en fruit mee tot de korrels glazig zien, doe er de aspergestukjes bij. Blus af met de witte wijn bij en doe er met een grote soeplepel er geleidelijk aan de hete bouillon bij, wanneer de vorige lepel door de risotto is opgenomen doe je er de volgende bij. Dit proces duurt ongeveer 25 minuten. Voeg er na een kwartier de aspergekopjes bij. Kook intussen de verse doperwten nét gaar, of indien je diepvriesdoperwten gebruikt, overgiet in een pannetje met kokend water en laat het enkele minuten staan. Proef na twintig minuten regelmatig of de risotto gaar genoeg is, maar nog wel een bite heeft. Doe er, wanneer de risotto goed is de parmezaanse kaas, de doperwten en de extra vergine olijfolie bij. Snijd de bieslook fijn en roer door de risotto. Proef of er nog wat zout en peper bij moet en serveer met de zalm.

bereiding zalm: bestrooi de zalm met peper en zout, en druppel er wat limoensap over. Bak de zalmmoten op half hoog vuur eerst vijf minuten op de velkant en daarna nog drie minuten aan de andere kant. De zalm moet nog wel iets glazigs hebben.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.