Deze risotto met bosui en verse tijm is heerlijk met de gebakken paddestoelen, parmezaan en room. Het is een prachtig gerecht, en bij ons onderdeel van het kerstmenu. Maar dan eten we het met wilde paddestoelen.
Het is een budget gerecht, en ook helemaal vegan te maken.
De paddestoelen-fond geeft de risotto een heerlijk hartige smaak.
Deze risotto is zonder de gebruikelijke droge witte wijn, omdat wij een in blijde verwachting zijnde schoondochter hebben 🥰
Mocht je er nog niet uit zijn wat het kerstmenu gaat worden? Wellicht is dit een mooie inspiratie.
Je hebt nodig voor deze risotto met bosui en verse tijm:
voor twee personen:
1 pot paddestoelen-fond (350 ml)
150 g risotto (ik nam deze)
25 g boter of margarine
1/2 rode ui gesnipperd
1 teen knoflook gehakt
1/2 bos bosui in dunne ringetjes
7 takjes tijm geritst
zout en peper
125 ml plantaardige room ( blue band finesse)
60 g Parmezaanse kaas of een vegan variant
voor de paddestoelen:
20 g boter of margarine
250 g wilde paddestoelen (schoongemaakt met borsteltje en in stukken gescheurd)
6 takjes tijm geritst
peper en zout
garnering:
2 mooie takjes tijm
bereiding risotto: zet op het vuur een pannetje met de 350 ml paddestoelen-fond en vul aan met 150 ml water, breng dit aan de kook.
Verrhit de boter in een kleine braadpan en fruit er de gesnipperde rode ui, de knoflook en de bosui in, gedurende vijf minuten. Rits er de tijm boven.
Voeg er de risotto aan toe en roer tot deze glazig kleurt. Voeg er dan in gedeelten de bouillon bij die je op laag vuurtje laat staan. Na ongeveer twintig minuten ga je proeven of de risotto gaar, maar wel nog iets bite geeft.
Intussen bak je de paddestoelen gaar in de boter in een anti-aanbak-pan. Voeg er de geritste tijm aan toe. Zet t vuur uit tot gebruik.
Laat nog vijf minuten zachtjes koken met alle bouillon die er nog is.
Voeg er dan de room aan toe, samen met de Parmezaanse kaas. Laat nog even goed doorwarmen.
Giet water in twee diepe borden, giet er weer uit en droog uit. Verdeel de risotto over de borden, en schik er de paddestoelen mooi op.
Garneer met een takje tijm.