Eendenborst met eenvoudige sinaasappelsaus

Eendenborst met eenvoudige sinaasappelsaus

Deze eendenborst met eenvoudige sinaasappelsaus is, de titel zegt het al, eenvoudig te bereiden. Zo willen we het hebben met kerst🎄
Uitgerekend de periode waarin we geacht worden even flink de armen uit de mouwen te steken, willen we eigenlijk liever in alle rust en ontspannen spelletjes kunnen doen en socialiseren rond de kerstboom.
Ook zijn er mensen waarbij de gedachte alleen al, een kerstmenu te moeten koken, de rode vlekken in de nek doet schieten.
Je kunt de eendenborst prima vervangen door kipfilet, of kippendijen. Deze bak je dan tien minuten (kipfilet) en 20 minuten (kippendijen)
Bij een kerstdiner met meerdere gangen kun je volstaan met alleen een groente erbij. Ik grilde er witlof bij in de grillpan.
Ik ben benieuwd hoe deze eendenborst met eenvoudige sinaasappelsaus bij jullie in de smaak zal vallen.
Kijk voor meer recepten met eendenborst eens hier.

Je hebt nodig voor 2 personen:
2 eendenborstfilets à 175 g of kipfilet/ kippendijen à 150 gram
(30 g roomboter voor het bakken indien je kip neemt)
zout en peper
2 perssinaasappels 🍊daarvan het sap
1 hand-sinaasappel
1/2 dl water
1/3 kippenbouillon-blokje
1 tl maizena met 2 tl water
20 g roomboter
1 el honing

1 vel aluminiumfolie

bereiding eendenborst (of kip): snijd de eendenborstfilets aan de velkant kruislings in met een scherp mes en bestrooi met zout en peper.
Bak de eendenborst op de velkant in een anti-aanbakpan zonder vet op halfhoog vuur tien minuten, draai ze om en bak nog twee minuten aan de andere kant. Haal de filets uit de pan en pak ze warm in in aluminiumfolie.
Indien je kipfilet of kippendijen gebruikt, bak deze dan in 30 g roomboter gedurende de baktijd (10 minuten voor de kipfilet, 20 minuten voor de kippendijen)
Schil de handsinaasappel dik tot er geen wit meer te zien is, en snijd hem in niet al te dikke plakken, deze snijd je ook overdwars door. Leg even weg tot later gebruik.
Neem de eendenborst of kip uit de pan en wikkel deze in aluminiumfolie.
Bij de eendenborst giet je 3/4 van het vet uit de pan, en blus de rest af met het sinaasappelsap. Wanneer je kip hebt gebakken hoef je geen vet af te gieten en blus je het bakvet af met sinaasappelsap.
Verkruimel 1/3 stukje kippenbouillon-tablet boven de pan, en blus verder af met het water. Laat iets inkoken en bind de saus met de aangelengde maizena tot sausdikte. Voeg er de honing aan toe, de halve schijven sinaasappel en de roomboter.
Proef of je de saus goed op smaak vindt, voeg er anders nog wat zout aan toe.

Wij aten er gegrilde witlof bij:
Je hebt nodig voor twee personen:
3 witofstrokjes (500 g )
4 olijfolie
zeezout
4 takjes tijm (daarvan de blaadjes geritst)

bereiding: klop in een kommetje de olie met het zeezout en de tijm door elkaar met een vork. Snijd op een snijplank de witlof overdwars in vier kwarten. De stronken laat je zitten, alleen snijd je er iets van het kontje af, anders vallen de kwarten uit elkaar.
Besmeer de witlof-kwarten met de tijm-olie en grill ze mooi bruin gestreept en gaat om en om in de grillpan gedurende tien minuten.
Bereid de witlof tegelijkertijd met de eendenborst of kipfilet, indien je kippendijen gebruikt, kan dit tien minuten later.

serveren: verwarm de borden in een gootsteen met heet water. Droog ze uit en verdeel er de gegrilde witlof-parten over.
Snijd de eendenborst of in schuine plakken, de kip kun je heel laten. Verdeel de plakken eendenborst of kip over de borden.
Giet er wat saus over, samen met de halve meegewarmde halve sinaasappel-plakken en serveer de rest van de saus erbij in een kommetje aan tafel.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.