Deze ratatouille met gehaktballetjes en penne maakte ik met onder andere de snackpaprikaatjes die ik nog had liggen. Heerlijk om een bosje bouquet garni (van rozemarijn en tijm ) met het gerecht mee te stoven.
We aten deze ratatouille als onderdeel van een driegangenmenu: vooraf deze zoete aardappelsoep, en als dessert dit heerlijke ijs met sinaasappelsaus 🍊
Je kunt dit menu geheel vegan maken, dan neem je voor dit gerecht vegan gehaktballetjes en laat je de kaas achterwege. De rest van de rest van de recepten zijn al vegan.
Voor deze ratatouille met gehaktballetjes en penne heb je nodig:
voor twee personen:
3 el milde olijfolie
8 kleine gehaktballetjes (runder of vegan)
1/2 rode ui gesnipperd
1/2 rode peper zonder zaad gesnipperd
2 tenen knoflook gehakt
1/2 courgette in blokjes
1 middelgrote aubergine in blokjes
6 kleine snackpaprikaatjes in blokjes (of twee grote)
2 el tomatenpuree (deze van Mutti)
1/2 tl kruidenzout
bouquet garni van tak rozemarijn en wat takjes verse tijm
1/2 bos verse basilicum 🌿 in reepjes
125 g penne
eventueel geraspte grana padano kaas
bereiding: bak de gehaktballetjes goudbruin in de olie. Haal ze eruit met een schuimspaan en leg zolang op een bord. Fruit de rode peper, de knoflook en de ui in het bakvet tot de ui zacht is. Voeg er nu de rest van de groenten aan toe en bak tot iets gekleurd. Doe er de tomatenpuree bij en bak mee.
Voeg er wat wat heet water aan toe, de bouquet garni en een halve theelepel kruidenzout.
Doe er de gehaktballetjes bij en laat zo’n twintig minuten met het deksel op de pan gaar stoven.
Intussen kook je de penne volgens gebruiksaanwijzing gaar met wat zout.
serveren: giet in twee diepe borden wat kokend water en giet het er na een minuut of langer weer uit. Droog de borden uit en verdeel er de gekookte penne over. Verwijder de bouquet garni en verdeel de ratatouille over de penne samen met de gehaktballetjes.
Rasp er indien gewenst wat van de grana padano kaas over aan tafel.