pompoensoep met koriander-croutons en geroosterde kikkererwten

Deze pompoensoep met mangochutney, is de lekkerste pompoensoep die ik ooit gegeten heb. Ik kreeg het bij een vriendin van me die dit recept uit het maandblad de ‘Elle’ heeft gemaakt. Ik heb onbescheiden om een tweede portie gevraagd, ondanks dat er ook nog een hoofdgerecht moest komen. Ik heb hem iets aangepast naar eigen smaak.
Deze heerlijke pompoensoep wil ik maar wat graag met jullie delen.
Ik maakte er geroosterde kikkererwten bij en knoflook/ koriander-croutons.
Wanneer je niet van tomaat houdt, kun je deze gerust weglaten, neem dan het hele blik kokosmelk, maar vergeet daarbij niet wat achter te houden voor de garnering.

nodig voor 4 personen:
voor de soep:
3 el olie
1 ui, gesnipperd
2 geperste tenen knoflook
Stukje gember van 2 cm
1 grote el milde rode curry pasta (Thai)
200 gram tomatenblokjes met vocht
1 kilo oranje pompoen in stukjes (schillen hoeft niet, wel de draden en zaadjes verwijderen)
4 dl groenten-bouillon
200 ml Thaise kokosmelk
4 el mangochutny
3 el limoensap
Versgemalen peper

voor de geroosterde kikkererwten:
300 g gekookte kikkererwten (uit blik of pot)
chilipoeder
1 el limoensap
1 geperste teen knoflook
iets zout

voor de croutons:
3 witte oude casinoboterhammen ontkorst en in blokjes gesneden
1 teen geperste knoflook
3 el olijfolie
1 volle hand koriander vers gehakt
iets zout

Bereiding:
Verhit 3 el olijfolie en bak de ui en de knoflook glazig. Voeg gember, currypasta, pompoen en tomatenstukjes toe en bak nog 5 minuten mee. Voeg de bouillon toe en laat 20 minuten koken tot de pompoen zacht is.
Klop de kokosmelk een met een kleine garde door (laat wat achter voor de garnering van de soep) en voeg bij de soep en roer er de mangochutney door. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender, en voeg wat heet water toe wanneer je de soep te dik vindt.
Schep de soep in kommen en garneer met wat kokosmelk en verse koriander.

(voor)bereiding kikkererwten: laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet en doe over in een kom. Doe er de chilipoeder, iets zout en het limoensap bij. Pers er de knoflook boven uit en vermeng het met de handen. Verspreid de kikkererwten over een met bakpapier beklede bakplaat en zet deze 30 minuten in een 160 graden voorverwarmde oven totdat de kikkererwten iets bruin zijn en een lekker stevige bite hebben.
Laat de kikkererwten afkoelen op de bakplaat buiten de oven, en doe ze, bij later gebruik, daarna over in een kom en laat volledig afkoelen.

(voor)bereiding croutons: hussel alle ingrediënten door elkaar en verspreid over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet in een voorverwarmde oven op 160 graden en bak in 20 minuten krokant. Leg er de andere oude boterhammen zonder korst naast, daar kun je paneermeel van maken, deze moeten een half uur in de oven

!! Verwarm vier diepe borden voor in een oven van 180 graden, of giet er kokend water in

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.