Hangop met sinaasappel/ lemon/ paprika-dressing en geroosterde amandelen

Gisteren had ik een van mijn trouwste volgers van mijn site te eten, wat erg leuk en gezellig was. Het was een soort van ‘blind date’ dus, spannend en leuk tegelijk.
Ik maakte als dessert een hangop van volle yoghurt met crème fraîche en een dressing van lemoncurd, ingekookt sinaasappelsap, oranje paprika (geroosterd en ontveld) en erover geroosterde amandelen. Lekker met een etentje met vrienden, of makkelijk dessert met de feestdagen.

nodig voor vier personen:
voor de hangop:
1 pak volle yoghurt
1 oude theedoek
slagerstouw
Lange houten pollepel
2 el honing
125 g crème fraîche

voor de dressing:
100 g lemoncurd
2 sinaasappels, daarvan het sap
1 oranje paprika
1 vel bakpapier

voor de garnering:
100 g blanke amandelen

hangop:(voor)bereiding: doe de yoghurt (niet de crème fraîche)in de theedoek en bind dicht met het slagerstouw, zodat je deze boven een bak kunt hangen. Laat zo een nachtje uitlekken. De volgende ochtend schep je de yoghurt over in een grote kom, en roer je er de crème fraîche en honing doorheen. Proef of het je zoet genoeg is, maar houd er rekening mee dat de dressing ook al zoet is. Zet koud en afgedekt weg tot gebruik.

dressing:(voor)bereiding: leg de oranje paprika op een met bakpapier beklede bakplaat in een voorverwarmde oven van 200 graden, en rooster het gedurende 25 minuten. Pers intussen twee sinaasappels uit en laat inkoken in brede pan tot je de helft over hebt. Passeer de saus door een zeefje in een kopje en laat afkoelen. Klop van lemoncurd en iets afgekoelde sinaasappelsap met een kleine garde een homogene saus. Haal na roostertijd de paprika uit de oven, doe in een plastic zakje en bond dicht. Zo kun je makkelijker straks het velletje verwijderen. Laat afkoelen gedurende tien minuten (buiten op de tuintafel bijvoorbeeld) ontvel daarna de paprika, als het goed is trek je er zo het velletje vanaf. Ontdoe van het zaad en snijd de rest van de paprika in blokjes
Roer er de kleine stukjes oranje paprika door en zet koel weg.

amandelen (vlak voor serveren)bereiding: rooster in een droge anti-aanbakpan de amandelen al omschuddend op hoog vuur, tot ze iets bruin kleuren.

serveren: verdeel de hangop over vier diepe borden en verdeel er de dressing over.
Garneer met de geroosterde blanke amandelen.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.