Polenta-puntjes met zoete tomaatjes, buffelmozzarella en verse oregano-pistou

Lekker eten in de tuin, fijn is dat toch altijd, wanneer ik hier over de dorpjes fiets en het boerenleven ruik krijg ik altijd zin in verse geitenkaas en mozzarella met verse kruiden. Ik snuif de geur altijd zo diep mogelijk in me op, ik houd van het echte boerenleven, met schapen en koeien in de wei, huppelende lammetjes, het hoort zo bij dit prachtige jaargetijde. Ik ben een boerendochter, mijn vader molk de koeien nog lang met de hand, had geen trekker en ging het land in met Friese paarden voor zijn kar gespannen. Ik zie nog de stomende koeien voor me in de stal terwijl mijn vader ze klaarmaakte om te gaan melken, daar moet ik altijd aan denken wanneer ik de geuren van het boerenleven opsnuif.

Ik maakte onderstaande salade van polenta dat was overgebleven van de ‘coq-au-vin’ van gisteren met een pistou van basilicum en verse oregano, buffelmozzarella en half gegrilde en half rauwe tomaatjes.

voor de pistou:
11/2 dl olijfolie
1 flinke hand verse basilicum
1 flinke hand verse oregano
1/2 el citroensap
snufje zout en peper

nodig voor 2 personen:
restje polenta (reken droog afgewogen zo’n 40 g pp )na koken op een plat bord uitspreiden en laten afkoelen (recept polenta)
24 snacktomaatjes in allerlei kleuren in tweeën
1 buffelmozzarella

bereiding: begin met de pistou: blancheer de verse kruiden een minuut in kokend water (dan worden ze groener in de pistou, tip van Yvette van Boven) de verse kruiden afgieten in een zeef en overdoen in een vijzel. Doe er de olijfolie bij, en het citroensap en vijzel fijn tot een groene olie (je krijgt de kruiden niet geheel fijn, dat is niet erg) breng op smaak met wat zout en peper.

snijd de polenta in mooie puntjes (als mini-taartpuntjes) en gril ze in een ingevette grillpan. Keer ze na een minuut, probeer er mooie grillstreepjes op te krijgen. Leg de helft van de tomaatjes er bij gedurende een minuut met de snijkant naar beneden. Wip ze om en leg ze op een bord samen met de gegrilde polentapuntjes.

opmaak borden. Schik de polentapuntjes, de gegrilde-, en rauwe halve tomaatjes op twee mooie borden. Scheur de buffelmozzarella in stukken, en verdeel over de borden. Lepel er wat van de dressing over en garneer met wat verse oregano en basilicum.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.