Polenta met gevulde gehaktballetjes in tomatensaus

De salie die ik zowel in de polenta heb verwerkt als in de gehaktballetjes met fontinakaas geeft deze maaltijd een heerlijke Italiaanse ondertoon.

Voor dit heerlijke Italiaanse gerecht vulde ik biologisch rundergehakt met onder andere bosui, gehakte knoflook, salie en een restje fontinakaas in kleine blokjes (je kunt natuurlijk ook gewone kaas nemen) de romige polenta maakte ik op smaak met salie en een restje alpenkaas. Je kunt ook heel goed parmezaanse kaas, blauwe kaas etc gebruiken.
lletjes kun je ook een vegetarische versie nemen

voorbereiding: verwarm de borden voor in een oven van 80 graden

Je hebt nodig voor vier personen:
4 el olijfolie
400 gram biologisch rundergehakt
4 bosuitjes klein gesneden
1 teentje gehakte knoflook
1/4 bosje salie in reepjes
75 gram fontinakaas in kleine blokjes (of andere belegen kaas)
zout en peper
1 eitje

tomatensaus:
2 tenen knoflook gehakt
3 bosuitjes gesneden
1 blik tomaatblokjes
11/2 dl droge witte wijn
1/4 bosje salie in reepjes

2 el olijfolie
500 gram gekleurde snacktomaatjes doorgesneden (ah)

polenta:
250 gram polenta
1 liter water
25 gram roomboter
1/4 bosje salie gesneden
75 gram geraspte alpenkaas (of andere belegen kaas)
peper en zout

Bereiding: doe het gehakt in een kom en voeg er de rest van de ingrediënten aan toe. Kneed tot samenhangende bal en draai er 12 balletjes van. Verhit de olie in een anti-aanbakpan en bak de balletjes al omschuddend met de pan bruin gedurende tien minuten. Doe er de knoflook en bosui bij en bak op halfhoog vuur vijf minuten mee. Voeg er het blik tomatenstukjes bij, en de gesneden salie toe en roer er voorzichtig door, dusdanig dat de gehaktballetjes heel blijven. Laat het geheel twintig minuten stoven op laag vuur met deksel op de pan.

maak intussen de polenta door 250 gram maïsmeel met een liter water aan de kook te brengen. Wanneer het kookt goed blijven roeren om aankoeken te voorkomen, tot de polenta gaar is, dit proces duurt in tegenstelling op de verpakking doorgaans maar twintig minuten. Dan zijn de korrels zacht genoeg dit kun je testen door te proeven.
Polenta waar nog niks mee gedaan is smaakt nergens naar, dat moet je zelf met boter, kaas en kruiden, peper en zout op smaak brengen.
Roer wanneer de structuur van de polenta goed is, de boter, salie en kaas door de polenta. Breng verder op smaak met peper en zout.

pak nu een andere koekenpan om de tomaatjes te bakken. Verhit de olie op hoog vuur en bak al omschuddend met de pan de halve tomaatjes tot ze ietsje gekleurd zijn. Zet het vuur uit.

serveren: schep polenta op de vier voorverwarmde borden. Doe er gehaktballetjes met tomatensaus bij en de gebakken tomaatjes.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*