Deze pittige bloemkoolrijst met eieren in sambalsaus en Oosterse aubergines zijn wel even een werkje, maar het is de moeite waard. Het is een heerlijke vegetarische Oosterse maaltijd, die je vegan bereid wanneer je de eieren weglaat. De bloemkoolrijst maak je pittig op smaak met kruiden en sojasaus.
Doordat je de bloemkoolrijst in een paar seconden bakt blijft het zijn bite houden en is het een heerlijke vervanger voor rijst. Ik heb me zelf veel werk op de hals gehaald omdat ik er een halve bloemkool voor in een hakmolentje heb fijn gemalen wat niet in een keer kon 😅
Je kunt natuurlijk ook gewoon een zak bloemkoolrijst kant en klaar kopen. Dat scheelt je met dit gerecht best wel even een werkje.
Bij dit gerecht begin je met de sambalsaus, en de eieren hard te koken.
Daarna met de Oosterse aubergines. Wanneer je de bloemkoolrijst bakt zet je het vuur er weer even onder aan.
Voor meer Oosterse recepten kijk eens hier
Je hebt nodig voor deze pittige bloemkoolrijst met eieren in sambalsaus en Oosterse aubergines:
voor twee personen:
voor de nasi van bloemkoolrijst
2 el olijfolie mild
400 g fijngemalen bloemkool kant en klaar te koop ah (of een pond bloemkool die je zelf fijn maalt)
1 t
1 theelepel gemalen komijnpoeder
2 theelepels kurkuma
1 theelepels gemalen koriander
1 theelepels laos
2 el lichte sojasaus
1 tl sambal badjak
voor de Oosterse aubergines:
voor twee personen:
2 el olijfolie
1 rode ui gesnipperd
2 geperste tenen knoflook
1/2 rode peper zonder zaad, gehakt
2 cm verse gember gehakt
11/2 middelgrote aubergines in kleine stukken
1 tl vijf kruiden poeder
2 el vissaus
2 el ketjap
1 el sojasaus
1 el limoensap
1/2 el honing
25 g santen
nodig voor twee personen:
voor de eieren in sambalsaus:
1 el olijfolie
1 rode ui gesnipperd
2 teentjes knoflook gehakt
1/2 el sambal oelek (of meer)
2 cm gember geraspt
1/2 theelepel gemalen laos
1/2 el bruine suiker
1/2 blik tomatenpulp van Muti (ah)
1 el tomatenpuree
2 el sojasaus
1 el limoensap
vers gehakte koriander
3 eieren hardgekookt (warm)
bereiding Oosterse aubergines: verhit de olie in een anti-aanbakpan, en fruit hierin de gesnipperde ui, de geperste knoflook en de verse gember gedurende vijf minuutjes op een matig hoog vuur. Doe er de aubergines bij en zet het vuur hoog, bak de aubergines op hoog vuur, tot ze zacht beginnen te worden gedurende vijf minuten. Doe er de vijf-kruidenpoeder bij, de vissaus, de ketjap, de sojasaus, het limoensap, en de honing en een beetje warm water. Voeg er nu de Santen aan toe en laat het versmelten met de rest.
Laat dit zo’n twintig minuten stoven zonder deksel. Zet daarna het vuur uit tot gebruik
bereiding eieren in sambalsaus: fruit de ui, knoflook en gember met de laos in de olie tot het zacht is. Dit duurt zo’n vijf minuten. Voeg er de sambal, tomatenpulp, tomatenpuree, limoensap, suiker, de blaadjes djeroek poeroet en de santen aan toe samen met wat heet water tot een dikke tomatensaus en roer goed door. Laat met deksel op de pan tien minuutjes op een kaag vuurtje stoven, voeg er nog wat water aan toe indien de saus te dik wordt. Kook intussen de eieren hard.
bereiding bloemkoolrijst: verhit de olie in een anti aanbakpan. Bak de specerijen in de olie gedurende een minuut. Voeg er dan de bloemkoolrijst aan toe, samen met de sambal oelek en de sojasaus. Bak goed om, zodat alle bloemkoolrijst kleurt.
Bak op hoog vuur gedurende een paar seconden. De bloemkoolrijst moet knapperig blijven maar toch heet genoeg