Penne met ricotta, tomatensaus en gegrilde aubergines

Het was zomaar een simpel restaurantje in zomaar een simpel straatje in Rome, waar ik deze geweldige penne in tomatensaus met ricotta en aubergine als lunch heb gegeten vorig jaar september.
Ik heb hem thuis proberen te evenaren en dat is subliem gelukt.
Een heerlijk gerecht die je, wanneer je je ogen sluit, weer even terug brengt naar Italië
Italianen eten hun pasta al dente, voor ons Nederlanders kan het wat aan de harde kant zijn. Ik ben dat ‘al dente’ van de Italianen erg gaan waarderen.

Nodig voor 4 personen;
300 gram penne naar keuze, ik nam deze keer de volkoren variant
4 el Olijfolie
750 gram mini trostomaten (Lidl, daar zijn ze het zoetst) in stukken
3 grote gehakte tenen knoflook
1/2 pakje Tomatenpassata
1 tl sambal
1/2 bakje ricotta
gemalen peper en zout
4 mooie dikke plakken aubergine
olijfolie om aubergine in te vetten
geraspte parano- of parmezaanse kaas

Bereiding;
Fruit de gesneden trostomaatjes met de gehakte knoflook in de olijfolie 10 minuten. Voeg de tomatenpassata toe en het lepeltje sambal en fruit 10 minuten zachtjes mee. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Pureer de tomatensaus met een staafmixer. Roer er nu de ricotta door en houd de saus warm. Zet nu een grillpan aan, en kwast de aubergineplakken in met olijfolie en bestrooi deze met wat versgemalen zout. Gril de aubergine plakken zacht en mooi gestreept in ongeveer 10 minuten.

Kook ondertussen de penne al dente. (De minimale kooktijd)
Giet de pasta na de kooktijd af en meng deze door de hete tomaten/ricottasaus.
Verdeel de pasta over 4 diepe (voorverwarmde) borden, leg er de zacht gegrilde plakken aubergine op, en verdeel er wat grofgeraspte parano/ parmazaanse kaas over. Garneer met enkele blaadjes basilicum.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*