De pastinaken zijn heerlijk zoetig van smaak en een supercombinatie met gepofte knoflook en tijm. Je gebruikt geen bouillon maar zout en peper en tijm om de pastinaaksoep op smaak te brengen, dit om de pure smaken te behouden.
Nodig voor 4 personen:
750 gram pastinaken geschild in stukken, (waarvan 2 stuks in repen voor de garnering)
6 grote tenen knoflook met velletje
Olijfolie
5 takjes tijm geritst
Gemalen zeezout en peper
7 dl kokend water
Optioneel 2 dl kook/ slagroom
Bakpapier
Verwarm de oven voor op 200 graden, leg een stuk bakpapier op de bakplaat.
Doe in de kom de stukken pastinaak en de repen pastinaak, knoflook en tijm, giet er een scheut olijfolie extra vergine over, maal er flink zout en peper over en schud om. Verdeel de pastinaak met de knoflook over de met bakpapier beklede bakplaat en rooster de groenten 35 minuten in de oven op 200 graden.
Haal als de groenten geroosterd zijn de repen pastinaak van de bakplaat en houd warm in aluminiumfolie. Stort de rest van de pastinaak in een pan, druk de knoflook uit hun jasjes en doe ze erbij. Voeg er de 5 dl kokend water bij en pureer met de staafmixer.
Proef of er nog peper en zout bij moet, en voeg er eventueel de room aan toe. Gebruik je geen room breng de soep dan verder op dikte met nog wat heet water.