Ik maakte Oosterse roerbak met krokante tofu, er ging onder andere groene asperges, paprika en rode ui doorheen. Met de basmatirijst kookte ik een paar blaadjes djeroek poeroet mee voor de lekkere smaak die dat afgeeft. Wanneer je blokjes tofu omhulselt met wat bloem en zeezout worden ze lekker knapperig met het bakken. Heerlijk dat we weer eens in de tuin konden eten. Dan smaakt alles nóg lekkerder.
Heb je wat over van het groente/ tofumengsel? Eet het dan de volgende dag eens in een wrap met komkommersalade.
nodig voor twee personen:
voor de roerbakgroenten met rijst:
2 el milde olijfolie
400 g groene asperges (2 cm van onderkant afsnijden) in stukjes van 2 cm
1 rode paprika in stukjes
1 rode ui gesnipperd
2 tenen knoflook gehakt of geraspt
1 cm gember gehakt of geraspt
4 el sojasaus
2 el limoensap
3 tl honing
2 tl sambal badjak of meer naar smaak
150 g basmatirijst
zout
2 blaadjes djeroek poeroet
vers gehakte koriander
voor de krokante tofu:
150 g tofu in blokjes
3 el maizena
zeezout
4 el milde olijfolie
bereiding: kook de basmatirijst gaar met een snuf zout en de djeroek poeroetblaadjes volgens gebruiksaanwijzing. Giet de rijst af in zeef.
Doe de rijst terug in de pan en laat met deksel op de pan staan.
Klop een sausje van de sojasaus, limoensap en de honing.
Verhit de olie in een anti-aanbakpan en fruit eerst de rode ui, knoflook en gember vijf minuten op matig heet vuur. Doe er dan de asperges en paprika bij en zet het vuur hoog. Roerbak gedurende vijf minuten en voeg er dan het sausje aan toe. Roerbak nog vijf minuten op hoog vuur en zet daarna het vuur laag.
Verhit in een andere (kleine) koekenpan de olie voor de krokante tofu. Hussel de blokjes om met de maizena en zeezout. Voeg toe aan de olie wanneer deze walmt. Roerbak op hoog vuur, tot de blokjes iets bruin en krokant zijn.
serveren: roer de tofu door het groentenmengsel. Verwarm twee borden in heet water en droog af. Schep de basmatirijst orde borden met de roerbakgroenten met tofu er langs.
Tip: houd je over van de groenten met tofu, eet het de volgende dag als lunch met een roerei erdoor en nog een extra meegebakken gele paprika als vulling in een wrap. Lekker met komkommersalade en extra sambal badjak