Zo af en toe eten we koolhydraatarm, vooral wanneer we een beetje om ons gewicht willen denken. Daarbij ook vaak vegan en vegetarisch. Deze week eten we toevallig bijna de hele week vega/ vegan 🌱.
Vandaag aten we deze nasi van bloemkool, pittige tofu en chimmichurri.
Ik marineerde de tofu in zelfgemaakte teriyakisaus, de chimmichurri maakte ik met onder andere avocado en tomaat.
Het is een zalig gerecht zo met elkaar, en je mist de rijst niet, maar ook de tofu is, gemarineerd in de pittige teriyaki saus, een heerlijke kipvervanger.
De bloemkool kun je uiteraard zelf fijn maken in de keukenmachine, maar ik maakte het mezelf makkelijk.
Er zijn namelijk ook zakken bloemkoolrijst te koop in het koelvak van de supermarkt. Als variatie kun je ook broccolirijst nemen.
Voor deze nasi van bloemkool, pittige tofu en chimmichurri heb je nodig:
voor twee personen:
voor de nasi van bloemkoolrijst
2 el olijfolie mild
400 g fijngemalen bloemkool (ik nam deze)
2 bosuitjes fijn gesneden
1 teentje knoflook gehakt
1 theelepel gemalen komijnpoeder,
2 theelepels kurkuma
1 theelepels gemalen koriander en
1 theelepels laos
2 el lichte sojasaus
1 tl sambal badjak
voor de chimmichurri:
2 kleine tomaten in blokjes met zaad
1/2 avocado in blokjes
1/2 rode peper gehakt zonder zaad
1 kleine rode ui gesnipperd
2 tenen knoflook gehakt
1/2 bosje koriander fijn gesneden
1/2 bosje peterselie fijn gesneden
1/2 limoen t sap
zout en peper
2 el olijfolie mild
voor de gemarineerde tofu:
1 blok tofu ( voor per persoon 150 g tofu)
4 el lichte sojasaus (deze)
1 el limoensap
2 el honing
2 tl sambal badjak
voor het bakken:
2 el olijfolie mild
bereiding chimmichurri: hussel alle ingrediënten voor de chimmichurri door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Zet weg, zodat de smaken zich elkaar kunnen vermengen
voorbereiding tofu: snijd zes mooie dikke plakken tofu af à 50 gram. Leg deze in een rechthoekige schaal. Klop een sausje van de marinade en giet deze over de plakken tofu. Laat even vijf minuten intrekken en giet telkens wat marinade over de plakken tofu.
bereiding bloemkoolrijst: verhit de olie in een anti aanbakpan. Bak de bosui en knoflook in de olie gedurende een minuut. Voeg er dan de bloemkoolrijst aan toe en bak op hoog vuur mee. Voeg er na twee minuten de specerijen, de sojasaus en de sambal aan toe en bak tot een beetgare rijst. Proef of de rijst op smaak is en zet het vuur onder de pan uit.
bereiding tofu: verhit in een andere anti aanbakpan olie en bak de plakken gemarineerde tofu op hoog vuur tot mooi bruin twee minuten per kant. Overgiet na t bakken de tofu met de marinade die over is en laat een beetje inkoken op zacht vuur gedurende een minuut.
Zet het vuur weer even aan onder de nasi en warm door.
serveren: verwarm twee platte borden in een gootsteen met heet water. Droog uit.
Verdeel de gebakken bloemkoolrijst over de borden. Leg op ieder borden drie plakken tofu, en lepel er nog wat van de saus over.
Garneer met wat chimmichurri, en serveer de rest er in een kommetje bij.