Gisteren had ik zin om weer eens iets met couscous te maken. Ik was, omdat we bijna op vakantie gaan de keukenkasten aan het uitmesten en kwam ik nog een pakje volkoren couscous tegen. Het werd Marokkaanse couscous, en heel erg lekker !!
Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten, je kunt de couscous ook zonder de kruiderij maken, maar neem wel couscous van een goed merk, dus geen winkelmerk. Ik nam de biologische couscous van Albert Heijn, de toko of natuurvoedingswinkel heeft ook goede couscous.
Wil je een vegetarische schotel? Laat dan de kippendijtjes achterwege en gebruik het hele blik kikkererwten.
Je hebt nodig voor 4 personen:
25 g roomboter
2 grote uien in halve ringen
2 gehakte knoflooktenen
1 aubergine in grove stukken
1 grote courgette in grove stukken
1 winterwortel in repen
2 tl kurkuma
3 cm gember geraspt
1 tl komijnpoeder
1/2 el ras-el-hanout
1/4 tl chilipoeder
1 tl kaneel
12 gedroogde abrikozen in stukjes
12 dadels in stukjes
1/2 blik tomatenblokjes
21/2 dl kippenbouillon
1 el honing
2 el citroensap
1/2 blik kikkererwten à 450 gram
1 citroen in parten
8 scharrel of biologische kippedijtjes
2 el olijfolie
peper en zout
gehakte koriander
Voor de couscous:
250 g (volkoren) couscous
1 tl koriander
1 tl kaneel
1 tl piment
1/2 geperste knoflookteen
1 tl komijn
1 tl gemberpoeder
1 tl kardemom
chilipoeder
2 el gehakte peterselie
zout
2 el zonnebloemolie
eventueel een klont roomboter
bereiding: smelt de boter in een grote braadpan en fruit er de ui en knoflook in gedurende twintig minuten zodat deze heerlijk zoet wordt. Doe er de rest van de groenten bij, samen met de specerijen en bak op hoog vuur vijf minuten door. Doe er de tomatenblokjes bij, de kippenbouillon, de honing en het citroensap door. Doe er een deksel op en laat op laag vuur zachtjes stoven.
Verhit in een andere anti-aanbakpan de olijfolie, bestrooi de kippendijtjes met peper en zout en bak ze op hoog vuur mooi bruin. Neem de kippendijtjes uit de pan en doe ze bij de groentenschotel in de pan. Dompel de dijtjes mooi onder de groenten in saus en laat een half uurtje zachtjes stoven.
Roer de kruiden voor de couscous samen in een kommetje. Doe de couscous in een grote kom. Roer er de kruiden door samen met wat zout en zonnebloemolie. Overgiet met kokend water tot een vingerdikte boven de couscous en overdek de kom met vershoudfolie. Laat dit enkele minuten staan.
Roer daarna door met een vork, en roer er eventueel nog een klontje roomboter door.
Voeg de kikkererwten bij de Marokkaanse schotel, en warm nog even door. Verdeel couscous over vier borden, en lepel er wat van de Marokkaanse schotel over met ieder twee kippendijtjes. Garneer met de koriander.