Deze heerlijke linzen uit Castellucio at ik bij een vriendin van mij. Vooraf had ze een heerlijke bruschetta gemaakt met Italiaanse tomatensoep. Als hoofdgerecht had ze onderstaande linzen uit Castelluccio gemaakt.
Castellucio is een klein dorp op 1450 meter hoogte op de hoogvlakte van het Italiaanse Norcia en beroemd om zijn linzen. Deze linzen had zij, op haar beurt, weer gegeten bij een vriend van haar. En zo ontstaat er langzaam een keten van bij-elkaar-linzen-uit-Castellucio-eters :-))
Deze linzen zijn hier moeilijk verkrijgbaar, maar kun je bestellen op internet. Ze had deze linzen laten meebrengen door iemand die daar toevallig op vakantie was. Ze worden biologisch gekweekt, vrij van bestrijdingsmiddelen en van uitzonderlijke kwaliteit, én, je hoeft ze geen hele nacht te laten weken.
Je kunt de linzen op vegetarische wijze eten, ofwel met worstjes naar keuze, waarvoor worstjes van de vegetarische slager een goed alternatief zijn.
“Doe er vooral veel peterselie over aan tafel” aldus vriendin’s vriend, het was bijna een voorwaarde het gerecht waardig te kunnen presenteren. Maar hij heeft beslist gelijk, het haalt alle mooie smaken naar boven.
Gebruik uiteraard gewone linzen, wanneer je niet aan bovenstaande linzen kunt komen.
Kook deze volgens gebruiksaanwijzing en volg verder het recept.
Voor deze linzen uit Castellucio heb je nodig:
voor 2 personen:
250 gram linzen (Castelllucio)
1 ui, gehakt
1 wortel, gehakt
1 stengel bleekselderij, gehakt
1 tomaat, in kleine stukjes gesneden
1 teentje knoflook, geperst
1 takje verse rozemarijn
olijfolie
zout en peper
1/2 liter groente- of kippenbouillon
een flinke knijp citroensap
optioneel: 2 worstjes (vegetarische slager)
garnering:
veel gehakte peterselie
olijfolieextra vergine
aan tafel erbij`;
olijfolie extra vergine
extra citroenpartjes om uit te knijpen naar smaak
bereiding: fruit de ui, wortel, selderij en knoflook op gematigd vuur in de olijfolie gedurende vijf minuten. Voeg er de tomaat aan toe en laat nog een paar minuten mee bakken.
Doe er de linzen bij, roer door en laat ca. een minuut meefruiten.
Zet het vuur laag, voeg de helft van de bouillon en de rozemarijn toe. Zet het vuur weer hoog, breng het aan de kook. Zet het vuur dan weer laag en voeg zout en peper toe. Laat ongeveer een half uur stoven. Roer af en toe.
Voeg dan de rest van de bouillon toe, en als je er worstjes bij wilt, leg deze in de linzenschotel en laat zo nog een half uur stoven met het deksel op de pan. Waarbij je regelmatig blijft roeren. Op het laatst voeg je er nog een flinke knijp citroensap aan toe.
Aan tafel vooral royaal bestrooien met peterselie was mijn vriendin’s tip, dat voegt er echt heel veel smaaksensatie aan toe. Ook wat olijfolie er overheen druppelen aan tafel komt de smaak ten goede. Erbij kun je nog extra parten citroen serveren om aan tafel naar smaak nog toe te kunnen voegen.