Lescó met een knipoog naar de Balkan

Lescó met een knipoog naar de Balkan

Lescó is een typisch Hongaars gerecht en ajvar van oorsprong een gerecht uit Macedonië en bestaat uit een spread van aubergine en geroosterde rode paprika’s .
Ik heb voor de titel Lescó met een knipoog naar de Balkan gekozen omdat Hongarije een buurland is van de Balkan-landen.
Door lecsó met ajvar te combineren maakt het tot een verrassend lekker gerecht.
Je kunt ajvar natuurlijk zelf maken, maar ik vind het uit een pot net zo lekker, en er zitten geen kunstmatige rare toevoegingen in, alleen pure ingrediënten. Ik koop het bij de Turkse winkel bij ons in het dorp, maar het is ook te koop bij de Jumbo. Er is een milde en een pittige variant. Ik neem liever de milde variant omdat je altijd de pittigheid er zelf aan toe kan voegen, in de vorm van sambal of rode peper.
Over het gerecht ging een knoflook-muntsausje.
Kijk voor meer lekkere recepten met rijst eens hier.

!! Verwarm twee borden voor in een oven van 80 graden

nodig voor twee personen
voor de köfta:
250 g zwarte bonen uitgelekt en afgespoeld (bonduelle)
4 el havermout
1 el gehakte munt
1 geperste teen knoflook
1/2 tl gerookte paprikapoeder
1/2 tl sambal
1/2 el citroensap
4 grote houten prikkers

voor de lescó:
2 el olijfolie
1 groene paprika in blokjes
1 oranje of gele paprika, rood mag ook in blokjes
1 rode ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
2 volle el milde ajvar
1 tl sambal
1/2 tl gerookte paprikapoeder
zout
80 g zilvervliesrijst

voor het sausje:
8 el halfvolle kwark
2 el citroensap
2 el gehakte munt
1 geperste teen knoflook
peper en zout
mespunt suiker

garnering:
2 el gehakte peterselie

(voor)bereiding köfta: pureer de ingrediënten tot een dikke pasta.
Verdeel de pasta in vier balletjes en vouw ieder balletje als ovaal plat schijfje om een houten prikker. Zet koud weg tot gebruik.

bereiding lescó: kook de zilvervliesrijst en laat uitlekken in een zeef. Doe terug in de pan en laat staan tot later gebruik.
Verhit de olie in de pan en bak de ui, knoflook en paprikablokjes op halfhoog vuur gedurende een kwartier tot zacht van structuur. Voeg er dan de ajvar aan toe samen met de gerookte paprikapoeder en de sambal.
Roer er de rijst door en breng op smaak met zout en peper.

bereiding knoflook-muntsausje: klop alle ingrediënten voor het sausje door elkaar

bereiding köfta’s: zet de grilpan aan en vet deze in met olie. Gril de köfta’s vijf minuten per kant tot mooi bruin gestreept.

serveren: schep de lescó op de voorverwarmde borden, leg er de köfta’s op en druppel er wat van de saus over. Garneer met gehakte peterselie.
Serveer de rest van de saus aan tafel.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.